24 Nisan 2017 Pazartesi

Orbital Selülit Ve Tedavi Süreci

orbitral selülit

Orbital Selülit Ve Tedavi Süreci


            Orbital selülit, göz kapağında ve göz çevresinde ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür. Bu hastalık çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonu vasıtasıyla yayılım göstermektedir. Orbital selülit olarak adlandırılan sağlık problemi, hastada görme yitimine ve hayati yönden tehlikeli bir risk taşıması bakımından yatak tedavisi ile tedavi sürecine dahil edilir. Orbital selülit enfeksiyonu, göz çevresinde bulunan bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyon olma özelliği taşımaktadır. Bu hastalığın ortaya çıkması sırasında göz çevresinde kızarıklık, yanma hissi ve şişme hissi ortaya çıkar.

            Bu hastalığın söz konusu olduğu çocuklarda ateş görülür. Orbital selülit hastalığının çocuklarda görülme olasılığı yetişkinlere göre daha yüksektir. Bu hastalıkta erken tedavi son derece önemlidir. Geç teşhis konulan hastalık, enfeksiyon görülmemesi durumunda bile görme kaybına sebebiyet vermekle birlikte hastada hayati bir tehlike oluşturur. Orbital selülit hastalığının ilerlemesi ve tedavinin geç başlaması durumunda enfeksiyon görme çukuruna kadar ilerler ve kalıcı körlüğe sebebiyet verebilir. Bu yönüyle erken teşhisi çok büyük bir önem taşımaktadır.

 Orbital Selülit Hastalığının Sebepleri Nelerdir?


            Göz kapağından bulunmakta olan bakterilerin sebep olduğu son derece ciddi sonuçları olan bu enfeksiyon, bir böcek ısırığı ya da bir çizik sebebiyle ortaya çıkabilmektedir. Bu ve benzeri durumlarda bu bölgede bulunmakta olan bakterileri, enfeksiyon sürecini hızlandırmaktadır. Ayrıca üst solunu yolu hastalıkları ile birlikte göz bölgesine kadar sıçrayabilme yeteneği sergileyen bir enfeksiyon biçiminde olabilmektedir. Ve ya başka bir deri enfeksiyonu vasıtası ile bulaşarak ortaya çıkabilmektedir.

 Orbital Selülit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?


            Bu hastalığın şişlik şeklinde belirtileri bulunmaktadır. Göz ve göz çevresinde kızarıklık oluşumu da hastalığın en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır.

 Hastalığın Tanısı


            Gözün muayenesi esnasında, var olan enfeksiyonun dışsal görüntüsü ve içerisinde bulunan durumu çeşitli tetkik ve tahliller aracılığı ile belirlenir. Hastanın fiziksel muayenesi neticesinde bir görme sorunu söz konusu ise hastalığın yayılma eğilimi göstermekte olup olmadığının tespiti yapılır. Hastalık kan testi ve akıntılardan tetkikler yapılarak teşhis edilir. Bu işlemin yapılmaması halinde ciddi komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olabilir. Hastalığın özelliklede yüzdeki söz konusu durumunun belirlenebilmesi için tomografi çektirilmesi son derece önemlidir.

 Hastalığın Tedavisi


            Hafif şiddetteki orbital selülit hastalığında erken teşhisin sayesinde oral yol ile alınan antibiyotikler, ortaya çıkmış durumda olan enfeksiyonu iyileştirici bir etki gösterir. Bu hastalığın görüldüğü küçük çocuklarda ise yatarak tedavi yöntemi uygulanması gerekmekte olup inravinöz olarak antibiyotiklerin hastaya verilmesi yoluna gidilir. Eğer orbital selülit iyice ilerlemiş durumda ise hasta sürekli olarak gözetim altında tutularak antibiyotik verilir. Göz içerisinde hastalık nedeniyle oluşan basıncın giderilmesi amacıyla cerrahi müdahale gereksinimi ortaya çıkabilmektedir.

 Orbital Selülit Hastalığının Özellikleri

 -Orbital selülit bir yumuşak doku enfeksiyonu olarak görülür.
 -Sinüzit ve benzeri hastalıkların ortaya çıkmasından dolayı kaynaklanabilmektedir.
 -Her yaşta görülebilen bir hastalıktır.
 -Diş enfeksiyonu ile başlayarak lokal bir enfeksiyona dönüşebilmektedir.
 -Göz ameliyatı sonrasında ve cerrahi işlem esnasında enfeksiyon yolu vasıtası ile oluşabilir.

 Orbital Selülit Hastalığının Sebep Olduğu Görme Sorunları


 -Göz sinirlerinde bozulma olasılığı
 -Görme kaybı
 -Optik kayma

            Hastalık esnasında oluşan apselerde herhangi bir düzelme olmaması halinde, apselere acil olarak drenaj uygulaması gerçekleştirilir. Ve ya damar içi antibiyotiklerin verilmesi söz konusu olabilir. Komplike olmayan orbital selülit hastasının hastanede yatış süresi 10-15 gün arasında değişiklik göstermektedir. Hastanın yatarak tedavi süreci tamamlanmış olsa da oral yol ile alınacak olan ilaçlar bitinceye kadar ilaç alımına devam edilmesi son derece önemlidir. İlaç alım süresi de ortalama olarak 1 hafta kadar sürdürülmektedir.




EmojilerEmojiler