21 Mart 2099 Cumartesi

Göz Kapağı Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

Göz Kapağı Şişmesi Nedenleri

Göz Kapağı Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi


            En hayati organlarımız arasında yer alan gözümüzü dış etkenlerden koruyan göz kapaklarımız aynı zamanda estetik bir görünüm için de önem taşımaktadırlar. Göz kapaklarımız da yaşanan şişme rahatsızlıkları hem göz sağlığımızı hem de dış görünüşümüzü olumsuz etkileyen sağlık sorunlarıdır. Aynı zamanda göz kapaklarında meydana gelen şişlikler vücudumuzdaki başka rahatsızlıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir.

 Göz Kapaklarında Meydana Gelen Şişliklerin Nedenleri


            Cinsiyet fark etmeksizin hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen göz kapağı şişmesi; göz içerisindeki bağ dokuların iltihaplanması veya bu dokularda ödem oluşması ile meydana gelmektedir. Oluşan bu iltihap ve ödemlerin nedenleri ise oldukça farklı etmenlerden oluşmaktadır. Bu etmenler arasında en sık karşılaşılanları ise aşağıda belirtildiği gibidir.

 - Alerjiler:

            Göz kapağı şişmesi rahatsızlıklarında en sık görülen neden olan alerjiler; bireyin bünyesinin çeşitli uyaranlara karşı tepki göstermesi sonucunda oluşurlar. Özellikle bahar aylarında polenlere karşı alerjisi olan bünyelerde çok yaygın bir biçimde görülen göz kapağı şişmesi; cilt için kullanılan kozmetik ürünleri sayesinde de görülebilmektedir.

 - Göz Enfeksiyonları:

            Çeşitli dış etmenlerden ötürü oluşan göz enfeksiyonları da göz kapaklarında şişlik meydana getirmektedirler. Göz içerisinde toz veya yabancı cisim kaçması sonucunda ortaya çıkan göz enfeksiyonları aynı zamanda cilt temizliğine dikkat edilmediği durumlarda da sıklıkla görülmektedir.

 - Göz Yaralanmaları:

            Göze dışardan gelen fiziki darbeler nedeniyle meydana gelen göz kapağı şişlikleri de önemsenmesi ve acil müdahale edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.

 - Konjunktivit:

            Göz nezlesi olarak da bilinen konjunktivit rahatsızlığı da göz kapaklarında ödeme neden olmaktadır. Bu ödemler bünyenin söz konusu rahatsızlık nedeniyle verdiği tepkidir.

 - Kontakt Lens Kullanımı:

            Günümüzde gerek gözlüksüz bir görme deneyimi ve gerekse estetik amaçlı kullanılan kontakt lensler; talimatlarına uygun kullanılmadığı zaman göz kapağı şişmesi meydana getirebilmektedirler. Özellikle günlük temizliği yapılmayan lenslerin kullanılması ve gece yatarken lenslerin gözden çıkartılmaması göz kapaklarında ödem oluşumuna neden olmaktadır.

 - Blefarit Hastalığı:

            Halk arasında göz yangısı veya göz kapağı yangısı olarak adlandırılan blerafit rahatsızlığı göz kapaklarının iç bölgelerinde iltihaplanma meydana gelmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Blefarit hastalığının asli belirtileri arasında göz kapaklarında meydana gelen şişme şişlikler yer almaktadır.

            Yukarıda belirtilen etmenlerin dışında yaklaşık 80 adet olgu göz kapağı şişmesi nedenleri arasında yer almaktadır. Göz kapağı şişlikleri nedeni her ne olursa olsun bireyin yaşamını kısıtlayan ve yaşam kalitesini oldukça düşüren rahatsızlıkların başında gelmektedir. Göz kapağı şişliği nedeniyle geçici görme kaybı veya görme kısıtı yaşayan bireylerin psikolojik yapıları da bu durumdan olumsuz etkilenmektedir.

            Ayrıca göz kapağı şişmesi nedenleri arasında beslenme alışkanlıklarının da önemli rolü bulunmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan miktardan fazla tuz tüketimi gözlerde ödem oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca asitli içeceklerin fazla tüketilmesi de göz kapağında şişlik meydana getirmektedir.


Göz Kapağı Şişmesi Tedavi

 Göz Kapaklarında Oluşan Şişlikler İçin Tedavi Yöntemleri


            Göz kapaklarında meydana gelen ödem oluşumlarının tedavilerinde ödemin oluşmasına neden olan göz kapağı şişmesi nedenleri belirleyici olmaktadır. Bu nedenle göz ödemlerinin ve şişliklerinin tedavisi için hekiminiz ilk olarak hangi nedenden ötürü göz kapağınızda şişlik meydana geldiğini araştıracaktır. Doğru tanı konulduktan sonra göz kapağınızdaki şişliğin giderilmesi ve ödemin atılması için gerekli tedavi uygulanacaktır.

            Bu konudan muzdarip olan pek çok hastanın aklına takılan ilk soru doğal olarak göz kapağı şişmesine ne iyi gelir sorusu olmaktadır. Göz kapaklarınızda meydana gelen şişlikler ve ödem oluşumları için doktorunuz şişliğin nedenine bağlı olarak evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz ilaç tedavilerini önerecektir. Ayrıca bu tedavilere ek olarak göz sağlığına yararlı diğer yöntemleri de doktorunuzun kontrolünde uygulayarak göz kapağı şişliklerinden kısa süre içerisinde kurtulmanız mümkündür.

            Aşağıda sizler için göz kapağı şişliği tedavilerinde uygulanan yöntemleri derledik. Bu yöntemler düzenli bir şekilde uygulandığında göz kapağı şişlikleri için çözüm sağlamaktadır.

 * Soğuk Kompres Uygulamaları:

            Göz kapağı ödemlerinin tedavisinde ödem oluşan bölgeye soğuk uygulama gerçekleştirmek evde kolayca uygulayabileceğiniz bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde ödem oluşan bölgeyi soğuk su ile yıkayabilir veya ödem oluşan bölgeye buz kompresi uygulayabilirsiniz. Buz kompresi uygulamalarında buzun cilt ile doğrudan temas etmemesi için havlu vb. cisimler kullanabilirsiniz.

 * Antihistaminik İlaçlar:

            Göz kapağı ödemlerinin nedeni alerjen etkilerden kaynaklanıyor ise hekiminiz tarafından antihistaminik ilaçlar önerilecektir. Söz konusu ilaçların doktorunuz tarafından belirtilen periyotta ve dozda alınması ödemlerin yok edilmesi sürecinde etkin bir rol oynamaktadır.

 * Antibiyotikler ve Diğer İlaçlar:

            Göz nezlesi ve göz içi iltihaplanmaları nedeniyle oluşan göz kapağı ödemlerinin tedavisi için hekiminiz tarafından antibiyotik ilaçlarla tedavi uygulanacaktır. Ayrıca tedavi sürecinde destekleyici antienflamatuar ilaçlar da ödemlerin tedavisi için tercih edilen ilaç tedavi sürecinde etkin rol oynamaktadırlar.

 * Lens Kullanımının Yasaklanması:

            Göz kapağı şişmesine ne iyi gelir konusunda uygulanan diğer bir tedavi yöntemi ise kişinin lens kullanımına tedavi sürecinde ara vermesidir. Bu durum ilaçların daha etkin bir biçimde uygulanabilmesi ve tedaviden maksimum verim elde edilmesi açısından önem taşır. Ayrıca ödemlerin lens nedeniyle oluşan reaksiyonlar sonucunda meydana geldiği durumlarda doktorunuz lens kullanmanızı tamamen yasaklayabilir.

 * Çay Kompresi:

    Göz ödemlerinin bitkisel yöntemle tedavisinde en etkili araç; ödem bölgesine çay kompresi yapılmasıdır. Bunun için piyasada hazır satılan poşet çayları sıcak suda bekletip cildimizin dayanabileceği ısıya kadar soğuttuktan sonra ödem olan bölgeye uygulamanız ödem tedavisinde başarılı sonuç verecektir. Özellikle alerjik nedenlerden kaynaklanan göz şişliklerini azaltan çay kompresi günde üç sefer uygulanmalıdır.

Göz Kapağı Şişmesi

 Göz Şişkinliklerine Karşı Alınması Gereken Önlemler


            Söz konusu ödemlerin tedavi süreçlerinde göz kapağı şişmesine ne iyi gelir sorusunun cevabı kadar göz kapağı şişkinliği yaşamamak için ne yapmak gerekir sorusu da büyük önem taşımaktadır. Bu konuda uzmanlar göz ödemlerinin meydana gelmemesi için bireylerin bazı hususları kural addederek göz sağlığı konusunda uygulamalarını tavsiye etmektedirler.

            Eğer işiniz icabı sürekli tozlu olan bir alanda bulunmak zorunda kalıyorsanız mutlaka koruyucu gözlük takmanız gerekmektedir. Aksi halde havada uçuşan toz zerrecikleri göz kapağına kaçarak iltihap ve ödem oluşumuna sebep olurlar.

            Eğer görme bozukluğunuz varsa mutlaka gözlük kullanarak görme bozukluğunu ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Gözün uzağı ve yakını iyi göremediği durumlarda gözü ovuşturmak ödem oluşumuna sebebiyet verecektir.

            Ellerimizin temizliği göz sağlığında büyük önem taşır. Tozlu ve kirli yüzeylerle temas eden elimizi yıkamadan gözümüze temas ettirmek başta ödem olmak üzere çok çeşitli göz rahatsızlıklarına neden olmaktadır.

            Lens kullanırken mutlaka lenslerin temizliği günlük olarak yapılmalıdır. Ayrıca lensler mutlaka gece yatarken çıkarılmalı ve lens ile verilen dezenfektan sıvısının içerisinde muhafaza edilmelidir. Bu sayede lens üzerine toz ve kir zerrelerinin yapışması engellenmektedir.

            Beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek de göz ödemlerinin oluşmaması için önem taşır. Özellikle aşırı tuzlu yemek yememek ve vücutta ödeme neden olan diğer besinleri tüketmemek hem göz hem de kalp sağlığınız açısından önemlidir.

            Göz için kullanılan kozmetik malzemeleri seçiminde sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış ürünleri tercih etmeniz de gözünüzü ve cildinizi hastalıklardan koruma konusunda etkilidir. Göz sağlığı alanında dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise düzenli olarak göz muayenesi yaptırmanızdır.

9 yorum

Makalenizi Çok Faydalı buldum.. Gerçekten ellerinize sağlık,her gün takip ediyorum.. Paylaşmış oldugunuz bilgilerden dolayı sizlere çok teşşekkür ediyorum..

çok başarılı bir yazı olmuş sizi tebrik ederim.

yararlı bir paylaşım olmuş. emeğinize sağlık. paylaşımlarınızı sürekli takip ediyorum

Kaç saattir göz kapağı şişmesi ile ilgili doğru düzgün anlatım yapan bir site bulamadım. En güzel Sizin sitenizi bulabildim. Size ne kadar teşekkür etsem azdır.

detaylı ve anlaşılır bir yazı olmuş. Hiç sıkılmadan okudum. elinize sağlık, teşekkür ederim.


18 yaşındayım. Gecen haftaya kadar gözümde herhangi bir görme bozukluğu haricinde bir rahatsızlık yada hastalık belirtisi yaşanmadı. Ancak birkac gün önce önce sağ gözümde alt ve üst şişti, bazı yöntemler sayesinde şişliği azalttım. lakin göz kapağı ucunda gözümün icinde hala hafif bir şişkinlik var. Bu hafta birdenbire sol gözümde bir kasinma başladı. Ne yapmalıyım


selam 6 yaşında oğlumun gözlerinde bir süredir ağrı var. Akşam yeni farkettim göz kapağında kırmızı küçük benekler oluşmuş. Göz damarları da iyice belirginlesmiş. yarın sabahleyin doktora götürmeyi düşünüyorum. Ancak ciddi birşey varmı diye merak ediyorum.

yöntemi düzenli uyguluyorum artık faydasını görmeye başladım size teşekkürler

sitenizi düzenli olarak takip ediyorum. güzel paylaşımlarınız için teşekkürler ederim. Çoğu sitede bulamadığım bilgileri bu siteden buluyorum.


EmojilerEmojiler