15 Nisan 2017 Cumartesi

Göz Kapağı Hastalıkları Nelerdir ?

Göz Kapağı Hastalıkları Nelerdir ?


            Göz kapağında meydana genel rahatsızlıklar ve hastalıklar bazen dikkate alınmayan fakat aslında fazlasıyla dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biridir. Eğer bu tarz rahatsızlıklar ve hastalıklar tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde kişinin ciddi problemler yaşamasına sebep olacaktır. Birçok göz kapağı hastalıkları bulunmaktadır. Bunlar:

 ŞALAZYON

            Göz kapağında bulunan salgı bezlerinin iltihaplanması sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde ağrı, şişlik ve kızarıklıklar meydana gelmektedir. Bu hastalık bir doktor tarafından tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde kalıcı bir kist haline gelebilir. İlk olarak ilaç ile daha ilerlemiş olanlarda kistin içine enjeksiyon ve bunların sonuç göstermediği durumlarda ise cerrahi olarak o bölgede bulunan kist alınmaktadır.

 ARPACIK

            Göz kapağı hastalıkları arasında en çok rastlanan ve tedavisi en basit olandır. Bazen şalazyon ile karıştırıldığı da görülmektedir. Fakat arpacık kirpik dibinin iltihaplanmasıdır. Arpacık sonucunda kızarıklıklar, hassasiyet ve şişlik meydana gelmektedir. Sıcak kompresler ile ilaç tedavisi sonucunda geçmektedir.

 BLEFARİT

            Kirpik diplerinde rastlanan bir tür enfeksiyondur. Batma hissi, ağrı, şişme ve kızarıklıklar olabilmektedir. Göz kapağının temizliği yapılır ve bununla birlikte antibiyotik verilir.

 EKTROPION

            Göz kapağının dışa dönmesi durumudur. Bu rahatsızlık sulanma ile beraber gerçekleşir. Tek çözümü cerrahi bir tedavidir.


 GÖZ KAPAĞI ŞİŞMESİ


            Göz kapağı şişmesi birçok sebepten kaynaklı olabilmektedir. Göz kapağı bağ dokuların iltihaplanması ve aşırı derecede sıvı yüzünden silmektedir bu ağrılı ya da ağrısız bir şekilde oluşabilir. Göz kapağı şişmesi 80 den fazla nedene bağlanabilir. En çok görülen sebepler ise alerji, enfeksiyon, yaralanmalar, blefarit ve göz nezlesidir. Eğer ağrılı bir şekilde sürerse ya da uzun zaman boyunca devam ederse uzman bir doktora başvurarak yardım almak şarttır. Göz kapağının şişmesinin birçok tedavi ve yöntem mevcuttur.

 -Soğuk Uygulama: Göz ve çevresi soğuk su ile yıkanabilir ya da soğuk kompres yapılabilir.
 -Antihistamin İlaçlar: Doktor tarafından verilen damla ya da ilaç şeklinde kullanılabilir.
 Göz ovalanmamalı, lens var ise çıkarılmalı ve baş dik bir şekilde tutulmalıdır. Bununla birlikte poşet çay sıcak suyun içine konulup soğutulduktan sonra gözün üzerine konulabilir. Eğer hâlâ şişlik devam ederse bekletilmeden doktora gidilmelidir.

Göz Kuruluğu Nedenleri ile ilgili yazımızı da okumak ister misiniz ?

4 yorum

Yazınız çok güzel olmuş. Sonuna kadar okudum. Emeğinize Sağlık.

Menim dayim qizi var21 yasinda bir aydan coxduki gozunun usdunde qirmizi sis emele gelmisdir.agriliydi ve hetta gozunnen yas axirdi .10 gun olarki hekime getdi ve hekim ona piy vezi diaqnozu qoydu bele bir sey mumkundurmu? Mualice olaraqda damci derman ve maz yazdi dedi bu tesir elemese bir aydan yene gel basqa malice yazim bilmirik yanlismi dogrumu yeni bilmek istdiyimiz odurki goz qapaginda agrili gozden yas axacaq qeder narahat eden biseye piy demek olarmi

Xahis edirem cavab yazin

Salam menim oqlumun bir hefdeden çox olar gözünün üstqapaqinda yumru balaca şiş emele gelib aqritmir ama getmirde o nedendi xaiş edirem cavab yazin


EmojilerEmojiler