25 Nisan 2017 Salı

Kornea Nedir Korneayı Etkileyen Hastalıklar Nelerdir Kornea Ameliyatları Nelerdir?

kornea

Kornea Nedir Korneayı Etkileyen Hastalıklar Nelerdir Kornea Ameliyatları Nelerdir?


            Kornea çoğu insan için yabancı bir kelime olarak bilinmektedir. Fakat işlev olarak oldukça önemli önemli görevlere sahiptir. İnsan vücudunda birçok organ ve uzuv yer almaktadır ve hepsinin ayrı ayrı görevleri bulunmaktadır. Birçoğunun hayatı büyük oranda etkileyebilecek görevleri bulunmaktadır. Göz her insan için oldukça önemlidir.

            Hepimizin bildiği gibi görme işlevini sağlamaktadır ve içerisinde birçok küçük maddeler ve uzuvlar yer almaktadır. Küçük oldukları halde işlevleri büyük olan uzuvlardır bunlar. Bunlardan biri de korneadır. Kornea gözün renkli olan kısmında yer almaktadır. Korneanın işlevleri şu şekildedir;

 1) Gözü bir kalkan gibi korumaktadır. Dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeden gözü korumaya çalışmaktadır. Mikroplar, toz ya da zarar verecek herhangi bir maddenin iç kısma ulaşmaması için yer almaktadır.

 2) Kornea ışıkların göze gelişinin giriş kısmıdır. Işınların göze geldiği zaman kırılmasını sağlamaktadır. Hatta bununla birlikte dışarıdan gelecek olan UV adı verilen zararlı ışınlarında bir kısmının belirli bir ölçüde filtrelenmesini de sağlamaktadır.

 KORNEAYI ETKİLEYEBİLECEK HASTALIKLAR


            Korneayı etkileyebilecek birçok hastalık yer almaktadır. Bunların bir kısmına engellemeye çalışabiliriz fakat hepsini engelleyebilmek imkânsızdır. Korneayı etkileyebilecek hastalıklar şu şekildedir;

 1) Kişiyi etkileyen alerjik durumlar: Çoğunlukla polenlerden kaynaklanan, bunun dışında ise kuru, sıcak havalar, kullanılan kozmetik ürünler, ilaçlar ya da lensler gözün alerji olmasına sebep olmaktadır. Gözde yanma, kızarıklık, şişlik, sulanma ya da batma gibi belirtileri gözlenmektedir.

2) Konjonktivit: Konjonktivit gözün beyaz kısmında bulunan bir dokudur. Bazı enfeksiyon durumlarında gözde yanma, kızarıklık vb. durumlarla karşılaşılmaktadır. Bazen ise kişiden kişiye bulaşabilmektedir. İlerleyen rahatsızlıklarda gözde görme kaybına bile sebep olabilmektedir. O yüzden bu tip rahatsızlıklarda bir uzmana görünmek en doğrusudur.

3) Kornea enfeksiyonları: Göze bulaşan değişik mantar, virüs ya da mikroplar korneada enfeksiyona sebep olmaktadır. Gözde çapaklanma, yanma ya da sulanma gibi belirtileri yer almaktadır. Bunun sonucunda lekelenmeler oluşabilir.

4) Kornea distrofileri: Bu rahatsızlık sebebi bilinmeyen nedenlerden de meydana gelir aileden gelen bir durum olarak da gözlenebilmektedir. Saptanması genellikle zordur. Bulanık görmeye sebep olabilir.

5) Pterigium: Gözün yan kısmında yer alan pembe renkli üçgen şeklindeki dokunun kornea üzerine gelmesi sonucu oluşur. Genellikle yaz aylarında görülmektedir. İlerleyen yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Ciddi bir durum olmadığı sürece uzmana başvurulması önerilmemektedir. Zaman zaman tekrarlanabilir.

6) Kornea ülseri: Göz açık kaldığı zaman gözde kurumalar meydana gelmektedir. Buda kornea ülserine sebebiyet verebilir. İsminden de anlaşılacağı gibi basit bir rahatsızlık değildir ve bir uzmana gidilmesi gereken durumdur. Çünkü gözde görme kaybına sebep olabilir.

7) Kuru göz: Gözyaşı kornea ve göz için oldukça önemlidir. Gözyaşının az bulunduğu insanlarda kuruluk hissi görülmektedir.

8) Keratokonus: Korneanın şeklinin değişmesidir. Normal şekline oranla daha dışta görünmektedir ve bulanık görmeye sebep olabilir. Bu hastalığının birçok tedavi yöntemi yer almaktadır uzman bir doktora başvurduğunuz zaman sizin için uygun olan tedavi şeklini sizlere sunacaktır.

            Bazı durumlarda kornea nakline gerek duyulmaktadır ve bunun birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar ise şunlardır;


 1) Bazı kornea hastalıkları sonucunda
 2) Göz ameliyatı sonucunda korneanın hasar görmesi
 3) Enfeksiyonlardan kaynaklı korneada yara dokularının ya da damarların oluşması
 4) Korneanın şeklinde meydana gelebilecek bozukluklar
 5) Kazalar sonucunda korneanın zarar görmesi
 6) Kornea nakili sonrasında vücudun yeni korneayı kabul etmemesi durumunda yeniden kornea nakli yapılabilir

            Kornea nakli genel anlamda görmede olan bozuklukları düzeltmek için yapılmaktadır ve daha iyi görmemizi sağlamaktadır. Her ameliyatta yaşandığı gibi bu ameliyatta da bazı riskler yer almaktadır. Ameliyat sırasında oluşabilecek farklı komplikasyonlar sonucunda bazı risklerle karşılaşılabilir.                                                                      
                       



EmojilerEmojiler