24 Nisan 2017 Pazartesi

Graves Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Süreci

Graves Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Süreci


            Graves hastalığı, tiroid olarak adlandırılan bezlerin aşırı bir şekilde çalışmasına (hipertiroidi) sebebiyet veren bir otoimmün hastalığı tanımlanmaktadır. Otoimmün hastalıkları olarak ifade edilen sağlık problemlerinde vücudun yanlışlıkla kendi hücrelerine saldırması neticesinde ortaya çıkmaktadır.

 Graves Hastalığı Nedir?


            Graves olarak adlandırılmakta olan hastalık, hipertiroidnin en yaygın formlarından biri olma özelliğine sahiptir. Graves hastalığı söz konusu olan bireylerde, bağışıklık sistemi sağlıklı durumdaki tiroit hücrelerine saldıran immunoglobülinler üretmektedir. Ortaya çıkan bu immunoglobülinler, tiroidin aşırı miktarlarda tiroit hormonu üretmesine sebebiyet vermektedir.

            Tiroit bezi tarafından salgılanan tiroit hormonu, beyin gelişimi, sinir sistemi fonksiyonu düzenleme ve vücut sıcaklığı gibi insan vücudu için büyük öneme sahip olan fonksiyonları düzenleyici özelliği bulunan bir hormondur. Ortaya çıkan Hipertiroidinin tedavi edilememesi halinde aşırı duygusallaşma, kilo kaybı, depresyon, fiziksel ve mental yorgunluk ortaya çıkar.

 Graves Hastalığının Sebebi


            Vücudun kendi sahip olduğu bağışıklık sisteminin vücutta var olan sağlıklı hücre ve dokulara saldırmasına sebep olan bir hastalık olan Graves’in sebebi kesin bir şekilde henüz bilinebilir durumda değildir. Bilim insanları, antikorların kendi sağlıklı hücrelerine saldırma yöneliminin kalıtsal biçimde aktarılabilen bir sağlık sorunu olduğunun biliniyor olmasına karşın, Graves hastalığına neyin yol açtığı ve ya hangi etkenlerin hastalığın gelişmesine sebebiyet verdiği ile ilgili olarak kesinlik arz eden bir bilgi henüz söz konusu değildir.

 Kimler Graves Hastalığı Riskini Taşır?


 -Kalıtım, cinsiyet, stres, yaş ve benzeri nitelikteki etkenlerin potansiyel risk faktörleri oldukları yönünde bir düşünce söz konusudur.
 -Vitiligo, romatoid artrit ve tip 1 diyabet hastalığı gibi herhangi bir otoimmün sağlık problemi de risk artırıcı rol üstlenmektedir.
 -Graves hastalığı çoğunlukla 40 yaş altında olan bireylerde görülmektedir.
 -Graves hastalığının özellikle 20 ila 40 yaş arası kadınlarda görülme olasılığı erkeklere kıyasla 10 kat daha fazladır.

 Graves Hastalığının Belirtileri Nelerdir?


            Genel olarak Graves hastalığının ortaya koyduğu belirtiler hipertiroidi ile benzerlik göstermektedir. Bu belirtiler şu şekildedir;

 -Uykusuzluk
 -İştahta artış
 -Kaygı
 -Çift görme sorunu
 -Guatr
 -Yorgunluk hissi
 -Erkek hastalarda göğüs büyümesi
 -Konsantrasyon problemi
 -Göz kaşıntısı ve gözlerde sulanma
 -Bağırsak hareketlerinde artış
 -Aşırı terleme
 -Kilo kaybı
 -Nadiren Kilo artışı
 -Titreme
 -Kaslarda güç kaybı
 -Sinirlilik hali
 -Nefes almada güçlük
 -Hızlı ve düzensiz kalp atışları
 -Kadın hastalarda düzensiz aybaşı dönemleri

            Graves hastalarının çok azında kaval kemiği bölgesinde deri üzerinde kızarıklık ve kalınlaşma görülebilmektedir. Graves hastalığın bir diğer belirtisi de oftalmopati olarak ifade edilen göz kapağının geri çekilmesiyle birlikte göz yuvarlağının büyümüş gibi bir görünüm sergilemesidir. Bu belirti graves hastalarının %25’inde görülebilmektedir.

 Graves Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?


            Hastayı muayene eden ve şikâyetlerini dinleyen Doktor, Graves hastalığından şüphelendiği taktirde hastasından laboratuvar testleri isteyebilmektedir. Böyle bir durumda Endokrinologlar fiziksel testlerin yanı sıra aşağıda listelenmiş olan testleri de yapmaktadırlar.

 -TSH testi
 -Kan testi
 -TSI testi
 -Tiroit taraması

            Bu testlerin elde edilen sonuçlarının kombine edilmiş olduğu hastanın Graves hastası olduğu ya da olmadığı teşhis edilir.

 Hastalığın Tedavisi


            Graves hastalığının tedavi yöntemi hastanın tiroit bezlerinin büyüklüğüne, hastanın yaşına, hastanın genel durumuna ve hastanın tercihine bağlı olarak belirlenir. Günümüzde uygulanan 3 tür tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri arasında tiroit hormonun üretilmesinin önlenmesi, cerrahi yöntem kullanılarak tiroit bezlerinin bir bölümünün alınması, tiroit bezlerinin bir bölümünü parçalayarak hormon salgılanmasının sınırlandırılmasını sağlayan radyoaktif iyot kullanımı yer almaktadır.

            Genellikle hastalara uygulanan ilaç tedavisi güvenilir bir nitelik taşır ve hasta birkaç aylık bir süreç içerisinde normal hormon dengesine kavuşur. Radyoaktif İyot Terapisi ile hastanın vücudunda daza az düzeyde tiroit hormonu salgılanması sağlanır. Ancak bu tedavi yöntemi gebeler için uygun bir tedavi değildir. Tiroit ameliyatı çoğunlukla guatr hastalığı olanlarda, kanser olma riski taşıyanlarda ve gebelerde tercih edilen bir tedavi yöntemidir.






EmojilerEmojiler