24 Nisan 2017 Pazartesi

Göz Uçuğu

okulerherpes hastalığı

Göz Uçuğu


            Halk arasında göz uçuğu olarak adlandırılan Oküler Herpes hastalığı korneayı etkileyen ve ilerleyen safhada körlüğe neden olabilen ciddi bir hastalıktır.

            Göz uçuğu, Herpes virüsünden kaynaklanan bir oluşumdur. Herpes virüsü insan vücudunun çok çeşitli bölümlerinde bulunabilir. Göze yerleşen Herpes türleri de vardır. Bunlar daha çok çocukluk çağında dışarıdan alınır ve zaman içerisinde korneada ilerleyerek iltihaba neden olur. Bu iltihap da oküler herpes hastalığı olarak adlandırılır. Göz katmanlardan oluşur ve bu iltihap ne kadar çok alt katmanlara ulaşırsa tedavisi de o denli zorlaşır bazı durumlarda ise görme kaybı geri kazanılamaz.

 Oküler Herpes hastalığının belirtileri nelerdir?


 1. Çocuklukta görülen bazı Herpes türleri iyi huyludur ve zamanla kendiliğinden geçtiği de olur. Burada Herpes virüsü gözün sadece en dışını etkiler. Gözde verdiği belirtiler kanlanma ve su kabarcıkları şeklindedir. Bu tür vakalar primer grubuna girer ve kolay tedavi edilirler. Çocuklarının gözlerinde kızarıklık veya su damlası gibi şişlik görenlerin vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmaları önerilir.

 2. Yine çocuklukta başlamak üzere hasta tedavi ediliyor fakat durum tekrarlıyor ise Herpes virüsü gözün daha iç katmanına ulaşmış demektir. Bu tür tekrarlayan göz herpesi vakalarında ışığa karşı aşırı bir duyarlılık gelişir. Görme eskisi kadar kaliteli değildir. Gözün kendi hissiyatı azalmıştır. Yer yer yaraların oluştuğu gözlense de ağrı durumunu hasta çok hissetmez. Çünkü Herpes göz sinirlerine yerleşmiş onların etkisini azaltmaya başlamıştır. Bu durum görme kaybının da başlangıcıdır. Tedavi erken safhada başlatılırsa hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılabilir. Halen Herpes virüsü tam olarak ortadan kaldıracak bir müdahale biçimi bulunamamıştır. Tekrar eden göz herpesinin tekrar periyodu da belli değildir. Bazen yıllarca bir rahatsızlık vermez bazen de aynı yıl içerisinde birden fazla kez görülebilir.

 3. Herpes virüsü zamanında tedavi edilmezse korneada iltihap büyük hasara yol açar. Bu da görme kaybının kısmen ya da tamamen yok olmasıyla sonuçlanabilir. Bu bakımdan görme kaybı yaşayan insanların vakit kaybetmeden uzman bir göz doktoruna başvurmaları önerilir.

 Oküler herpes hastalığının sebepleri nelerdir?


 1. Güneş ışığı veya ultraviyole ışık altında fazla kalmak zaten Herpes bulaşmış bir gözde hastalığın tekrarına neden olabilir.
 2. Uykusuz kalmak, stresli bir hayat yaşamak ve düzensiz beslenmek vücut direncini azaltacağından Herpes virüsünün tekrar etkili olmasına yol açabilir.
 3. Başkalarının lensini kullanmak, herpesli birinin gözlere teması, hijyen koşullarının olmadığı mekânlarda yaşamak herpes virüsünün göze yerleşmesine neden olabilir.
 4. Çocukların herpesli bir tarafından öpülmesi gibi temaslar Herpes virüsünü bulaştırabilir.

 Göz uçuğu nasıl tedavi edilir?


            Uzman göz doktoru öncelikle herpes virüsünün hangi tabakaya kadar ilerlediğini çeşitli cihazların yardımıyla tespit eder. Antiviral ilaçlar herpesin gözün sadece dış tabakasını tuttuğu erken safhada çoğalmalarını önlediğinden kullanılır. Herpes virüsü ilerledikçe tedavisi zorlaşır. Bu aşamada kortizon tedavisi ilk önlemlerden biridir. Uygulanan tedavi başarılı olmaz ve korneada yırtık gibi bir hasar oluşursa bu aşamada cerrahi müdahale yöntemleri devreye sokulur.

 Oküler Herpes hastalığını önlemek için alınacak önlemler:


 1. Kişisel hijyene önem verilmesi ve ellerin yıkanmadan gözle temas ettirilmemesi.
 2. Bir başkasına ait gözlük ve kontak lens gibi eşyalar kullanılmaması.
 3. Kontak lens kullanan kişilerin lens hijyenine azami dikkat göstermesi özellikle gece yatarken lenslerin çıkarılması ve özel solüsyonunda saklanması.
 4. Çocukların başkaları tarafından yüzlerinden öpülmesine izin verilmemesi.
 5. İnsanların toplu olarak kullandıkları eşyalara değdikten sonra ellerin iyice sabunlu suyla yıkanması.
 6. Özelikle göz makyajı için ortak olarak kullanılan testerlardan uzak durulması önerilir.


1 yorum

gözümde bazen uçuk çıkıyor. krem kullansam geçer mi? hangi kremleri tavsiye edersiniz


EmojilerEmojiler