7 Nisan 2017 Cuma

Göz Morarmalarının Sebepleri Mutlaka Araştırılmalıdır


Göz Morarmalarının Sebepleri Mutlaka Araştırılmalıdır


Göz kapağındaki morarmalar yetişkinlerde de çocuklarda da görülebilir

            Gözün çevresinde bulunan cilt derisi vücuttaki en ince cilt yapısına sahiptir. Cilt altında bulunan kılcal damarların belirginleşmesi ya da kan oturması göz kapağı morarması, gözaltı morlukları ya da göz çevresinde morarmalara sebep olabilir. Özellikle de beyaz ten sahip olan kişilerde bu daha da belirgin bir hal alabilmektedir.

            Genellikle göz kapağı morarması ya da gözaltı morarmalarının sebepleri genetiktir. Fakat göz kapağı morarması ve gözaltı morlukları ile ilgili bunun dışında da bazı etkenler söz konusu olabilmektedir. Bilhassa çocuklarda oluşan göz kapağı morarması nedenleri arasında en sık karşılaşılanlar; alerjik hastalıkların göz veya göz çevresinde oluşturduğu kaşıntılar ya da ovma hissini uyandıran alerjiye bağlı reaksiyonlardır.

 Göz kapağı morarması nedenleri


 Bu reaksiyonlara örnek vermek gerekirse, bunlar:

 - Alerjik rinit
 - Alerjik konjonktivit
 - Atopik dermatit
 - Sinüzitler
 - Grip enfeksiyonları şeklinde maddeler halinde verilebilir.

            Yetişkinler ve ergen yaş grubundakiler için göz kapağı morarması nedenleri arasında:

 - Yorgunluk ve uykusuzluk yaşanması
 - Demir mineralinin vücutta eksikliği
 - Karaciğer ve böbrek hastalıkları veya rahatsızlıklarına sahip olunması
 - Alerjik rahatsızlıklar
 - Sigara ve alkol kullanılıyor olması
 - Güneşin etkilerinden fazlasıyla etkilenecek şekilde güneşte kalmak bulunmaktadır.

 Göz morarmaları nasıl tedavi edilir?


            İlk önce göz kapağı morarması nedenleri araştırılarak asıl sebebin ne olduğu tespit edilmeli ve bu rahatsızlığın tedavisi var ise uygun olan tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Alerjiye bağlı reaksiyonlardan kaynaklı ise, göz ve göz kapağındaki kaşıntının ortadan kaldırılmasıyla ilk önlem alınabilir. Ayrıca kaşıntının giderilmesi oldukça önemlidir. Bunun dışında eğer ki göz kapağı morarması nedenleri arasında yer alan dış etkenler söz konusu ise, bu olumsuz etkenlerin ortadan kaldırılması gereklidir. Mesela; uyku düzeni tekrar gözden geçirilebilir ve günlük yaşantının tekrar düzenlenmesiyle yorgunluğu arttıran sebepler için sistemli bir program yapılabilir. Tabii ki bazen tamamını uygulamak söz konusu olamayabiliyor ama mümkün olduğunca yapılan programa sadık kalınması sağlık açısından iyi olacaktır.

            Sigara ve alkol kullanımı ile ilgili de mümkünse tüketim miktarı azaltılmalı ya da tamamen bırakılmalıdır. Ani oluşan ya da darbe ile meydana morluklara ilk müdahale için, buz torbası presi iyi gelecektir. Hem şişmeyi hem de kılcal damarlarda kan toplanmasını önleyecektir. Daha sonrasında mutlaka bir doktora gösterilmelidir.


EmojilerEmojiler