Uykusuzluğun Gözlere Etkisi
Uykusuzluğun Gözlere Etkisi
Uykusuzluk rahatsız olan kişi için uyuyamamanın ötesin de anlam taşımakla birlikte psiko sosyal mesleki alanlar da da sorunlara yol açabilmektedir Araştırmalar uykusuzluğu olan insanın günlük yaşantısın da ve genel sağlık alanların da daha çok problemleri olduğunu, giderek yaşam standardının azaldığını ve zaman/enerji yönün den daha çok yardım bulmaya yöneldiklerini işaret etmektedir.Uykusuzluğun Gözlere Zararları Nelerdir?
Bedensel rahatsızlıklar ve bazı ilaçlar biyolojik faktörler olarak ortaya çıkabilir. Psikolojik nedenler olarak bireyin için de bulunduğu gerginlik ve kaygı gibi yaşantıların, uykunun başlangıcın da beklenen rahatlamaya engel olduğu hatta uyku, yada uyumanın kaygı verici bir yaşantı olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Böylece hastanın uykuya girişi gecikmekte yada uykuya geçememekte, uyku başlasa bile kesintilerle sürmektedir!Sağlıklı bir göz için gün kaç saat uyumak gerekiyor?
Sağlıklı hayatlar ve sağlıklı bir göz için 6 - 8 saatlik düzenli uyku uyumak gerekir. Özellikle de yoğun tempo da çalışan insanların düzenli uyku uyumaları ve mümkünse de öğle yemeğin den sonra gözlerini 5 - 10 dakika dinlendirmeleri gerekebiliyor. Yapılan çalışmalar da gün de en az 5 saatlik bir uykuya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Her akşam aynı saatler de uyumak gözlerimizi dinlendirebilir, karanlıkta uyumak ise gözlerimiz için daha faydalı olabilir. Göz hekimlerimiz uykusuzluğun en çok masa başı çalışanların ( bilgisayar karşısında ) etkilediğini belirterek, bu sebeple masa başı çalışanların 20-20-20 kuralına göre gözlerini dinlendirmeleri gerektiği hususun da uyarılar da bulunuyorlar. Bu kuralı her 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakmak olarak tarif ediliyor. İnsanlarımız normalde bir dakika da 15-20 kez gözlerini kırpıyorlar. Ama konsantrasyon seviyesi arttıkça, kırpma sayısı da azalıyor. Bilgisayar da çalışırken, dakika da ki göz kırpma sayımız 5'e düşüyor ve gözümüz sürekli açık olduğundan göz yaşımız buharlaşıp uçuyor. Bu da gözlerimizin kurumasına neden olur. Uzun süre bilgisayar da çalışırken bilinçli bir şekilde gözlerimizi daha fazla kırpmakla gözyaşı tabakasını ve gözlerimizin nemliliği korunmuş oluruz. Uzmanlarımız, uykusuzluğun uyku apnesi öyküsü olan orta ve ileri yaştaki kişiler de, Anterior iskemik optik nöropati (AION) gibi ciddi bir göz rahatsızlıklarına yol açabileceği uyarısında bulunuyorlar. Bu durum genellikle yaşlanmayla ortaya çıkabilen kan damarlarının bir inflamatuar (iltihabî) hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Yetersiz kan akımı sebebiyle optik sinirde hasar oluşturur ve görme kaybına neden olabilir.Uykusuzluğun göz sağlığı üzerinde meydana getirdiği diğer rahatsızlıklar:
- Uykusuzluklar göz altı kapaklarımız da ödeme veya göz kapağı şişmelerine yada torbalanmalara yol açabilir.
- Gözlerimizin etrafın da koyu halkalar şeklinde lekelenmelere yol açabilir.
- Uykusuzluğumuz sebebiyle göz kapaklarının kasların da spazm görülebilir ( kapak seyirmesi ). Bu istemsiz olan kas kasılmalarına myokymia denir. Bu tür göz kapağı spazmları ağrılı bir rahatsızlık değildir, görmeye zarar vermez, ama rahatsız edici olabilmektedir.
- Uykusuzluk göz kuruluğuna yol açabilmektedir. Gözlerde kuruluğa bağlı olarak ağrı, yanma, batma, ışığa hassasiyet, kızarıklık, kaşıntı ve bulanık görme durumu görülebilmektedir
Hepinize Sağlıklı Günler Dileriz...
EmojilerEmojiler