25 Nisan 2017 Salı

Presbyond Ve Vitreolizis Nedir ?

presbyond tedavisi

Presbyond Ve Vitreolizis Nedir?


Presbiyopi Nedir?


            Presbiyopi, özellikle 45 yaş sonrasında ortaya çıkan ve yakın mesafeyi görememe rahatsızlığı olarak adlandırılan bir göz hastalığıdır. Tıbbi olarak açıklaması ise göz merceğinin uyumu ile gözün odağını değiştirme becerisini kaybetmesidir.

            Presbiyopi özellikle kırklı yaşların başlangıcında kendisini belli etmeye başlamaktadır. Hastaya vermiş olduğu rahatsızlık hipermetrop rahatsızlığına sahip olan kişiler ile aynı dereceye sahip olmaktadır. Presbiyopinin 3 adet tipi vardır. Hafif, orta ve ağır olarak ayrılan Presbiyopi’nin son aşaması ağır olan tiptir. Bu tip hastalar yakını hiçbir şekilde görememekte ve yakın görüşünü tamamen kaybetmektedir.

            Hafif ve orta tip presbiyopi rahatsızlığına sahip olan bireyler zaman zaman yakın görüş odağını kaybetmekte ve halk ağızı ile gözde buğulanma yaşamaktadır. Bu buğulanmanın tek sebebi gözün odağını ayarlayamaması ve dolayısı ile bulanık görmesinden kaynaklanmaktadır. Kırklı yaşların başlangıcında kendisini belli etmesinin sebebi zaman içerisinde göz kaslarının yorulması ve eskisi kadar iyi çalışmamasından oluşmaktadır.

 Presbiyopinin Belirtileri Nelerdir?


            Presbiyopi rahatsızlığına sahip olan bireyler, ışıklı veya ışıksız ortamlarda yakın görüş mesafesi içerisinde iken yazı okumakta zorlanıyor ise bu presbiyopinin ilk belirtisidir. Hastaların büyük bir çoğunluğu ışıklı ortamlarda 50 cm.den daha fazla yakınlaşılan cisimleri göremediklerini dile getirmektedir.

            Bir diğer belirtisi uzun zaman dikkate alınmayan presbiyopi sebebi ile şakak ve alın bölgesinde oluşan baş ağrılarıdır. Fazlasıyla yorulan göz kasları ağrı yapabilmektedir. Bu da baş ağrısı olarak hissedilmektedir. Yakın görme rahatsızlığından şüphelenen her vatandaşın doktor kontrolünden geçmesi şarttır.

 Presbyond Tedavisi Nedir?


            Presbiyopi rahatsızlığının tedavisi hastaların tipine göre değişmektedir. Yakın görüşünde güçlü problemler yaşayan kişiler için uygulanan ve en çok bilinen tedavi yöntemi presbyond olmaktadır. Presbyond, cerrahi bir işlemdir ve lazer tedavisi olarak da adlandırılabilmektedir. Presbyond yöntemi ile yakın görüşünde güçlük çeken birçok hasta tedavi edilebilmekte ve eski sağlıklarına kavuşabilmektedir. Lazer sayesinde çizilen kornea bölgesi ile odak noktası düzeltilmekte ve gözün eski odak yeteneğine kavuşması sağlanmaktadır. Hastanın rahatsızlık boyutuna göre bu işlem 45 dakika ile 1 saat arasında gerçekleşebilmektedir. En hızlı ve güvenilir göz cerrahisi yöntemlerinden biri olan bu yöntem birçok göz hastanesi tarafından uygulanabilmektedir.

vitreolizis 

Vitreolizis Nedir?


            Vitreolizis tıpkı presbyond yöntemi gibi cerrahi bir göz operasyonudur. Bu operasyon ile halk arasında göz önünde siyah lekeler oluşması rahatsızlığı veya siyah noktalar oluşması rahatsızlığı tedavi edilebilmektedir. Tıpkı presbyond yöntemi gibi lazer teknik ile uygulanan vitreolizis tedavisi ile hastalar gözlerinin önüne gelen siyah lekeler ve noktalardan kurtulabilmektedir.

            Presbiyopi gibi kırklı yaşların başlangıcında görülen bu rahatsızlığın en etkili tedavisi vitreolizis yöntemi olmaktadır. Halk arasında bu rahatsızlık için gözde cisim uçuşması, gözde sinek uçması, gözde lekelenme olması ve gözde siyah noktaların belirmesi gibi ifadeler kullanılabilmektedir. Bu rahatsızlığın sebebi ise gözün içerisini dolduran ve oldukça düzenli bir halde bulunan vitreus yapısını oluşturan liflerin düzeninin ve yapısının bozulmasıdır. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan bu durumda en büyük rol göz kaslarının yorulmasıdır. Yorulan göz kasları, vitreus yapısındaki liflerin bozulmasına ve düzenini kaybetmesine sebep olmaktadır.


            Gözde oluşan siyah noktalar rahatsızlığı tedavi edilmediği takdirde daha ağır sonuçlara yol açabilmektedir. Erken teşhis oldukça önemli rol oynamaktadır. Eğer rahatsızlık erken teşhis edilirse lazer tedavisi olan vitreolizis uygulanabilmektedir. Eğer hastanın durumu erken teşhis edilmez ise retina dokusu ayrılabilmekte ve gözünüzde ağır tahribatlar yaratabilmektedir. Körlük problemine kadar yol açabilen bu rahatsızlığa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir göz doktoruna giderek kontrol yaptırmanızda fayda olacaktır. 

1 yorum

yazınızı çok beğendim elinize sağlık


EmojilerEmojiler