14 Nisan 2017 Cuma

Bebeklerde Göz Çapaklanması

Bebeklerde Göz Çapaklanması


            Küçük bebeklerde ilk üç ay göz çapaklanması sıkça görülen bir durum. Gözyaşı kanallarının tıkalı olması göz çapaklanmasını artırır. Bebekler ilk doğduklarında henüz gözyaşı kanalları pek gelişmemiş olur. Bu bakımdan kanallar tıkanmaya da son derece elverişlidir. Gözyaşı kanallarının görevi fazla suyu burun boşluğuna aktarmaktır. Bu yüzden ağlayan insanların burnundan da su gelir. Bu kanal tıkandığında su burun boşluğuna akamaz ve çapaklanma oluşmaya başlar. Bazı durumlarda bebek gözlerini açamayacak kadar çapaklanmış olur. Göz nezlesi de bebeklerde göz çapaklanması oluşturur. Ayrıca gözlerde kızarıklıklar meydana getirir.

 Bebeklerde göz çapaklanması oluşursa ne yapılmalı?


 1. İlk çare elbette doktora gitmektir. Genellikle bir bakteri, enfeksiyon oluşturup kanalları tıkar. Bu bakımdan doktor genellikle göz damlası ve bebeklere uygun bir antibiyotik verir. Asla unutulmaması gereken ise tavsiye ile bir çocuğa hele ki bir bebeğe hiç bir ilaç veya karışımın verilmeyeceğidir. Üstelik bebeklerde göz çapaklanması çok sık karşılaşılan bir durumdur.
 2. Doktor anneye veya bebeğe bakan kişiye bu çapakları nasıl temizlemesi gerektiğini gösterir. Genelde yöntem çok temiz bir pamuğu içme suyu ile ya da anne sütüyle ıslatıp çok nazik hareketler ile çapakları önce yumuşatmak sonra da gözden uzaklaştırmak şeklindedir.
 3. Bazı istisnai ciddi durumlar söz konusu olabilir. Örneğin ilaç tedavisine ve bebek 9. aya gelmesine rağmen kanallar açılmıyorsa. Bu durumda genelde ufak bir göz operasyonu gerekebilir.

 

Bebeklerde göz kapağı neden şişer?


 1. Göz içerisinde oluşan bir enfeksiyon genelde tek tarafta göz kapağı şişmesi oluşturabilir. Ender durumlarda iki gözde birden görülür.
 2. Gözyaşı kanallarında tıkanıklık da göz kapağı şişmesi nedenleri arasındadır. Genelde iki gözde birden görülür.
 3. Gözyaşı bezlerinde bir hastalık buna neden olabilir.
 4. Yukarıda ki durumlar bir göz doktoru tarafından tespit edilirse hemen tedaviye başlanır ama bu durumlar yok ise başka bir hastalığın göz kapağını etkilediği düşünülür. En önemli nedenler arasında börek yetmezliği ve protein eksikliği sayılabilir.
 5. Göz kapağında bir şiş, kızarıklık ve çapaklanma varsa gecikmeden doktora başvurmak çok önemlidir.

1 yorum

Börek yetmezligimi 🤭


EmojilerEmojiler