20 Nisan 2017 Perşembe

Göz Kapağında Sivilce Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Sivilce

Göz Kapağında Sivilce Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?


            Göz kapağında sivilce, kirpik köklerinin iltihaplanması neticesinde, göz kapağında şişlik, kızarıklık, kaşıntı ve ağrı ile başlayan bir enfeksiyon türüdür. Göz kapağında doluluk hissi, kaşıntı belirtisi veren sivilce, kirpik diplerinde ise şişlik ile gelişen bir süreçtir.
 Genellikle dışarıdan bakıldığında belli olacak boyutlarda şişlikler olsalar da, bazen ise göz kapağının içinde oluşmaktadır ama sivilceden basit tedavi yöntemleriyle kurtulmak mümkündür.

 Sivilce neden oluşur?


            Bakterilerin sebep olduğu göz enfeksiyonlarından kaynaklanır. Kirpik diplerinde bulunan bezler yağ veya bakteri nedeniyle tıkanıp apse yapabilir. Sıcak pansumanla içindeki mikrobun akıtılmasıyla iyileştirilebilir.

 - Pis ve bakterili ortamlar, temizliğe önem vermemek, yetersiz beslenme, üzüntü, kaygı, endişe, stres, sinirli olma gibi olumsuz psikolojik durumlar, vücut direncinin ve bağışıklık sisteminin zayıflaması bakteri oluşumunu etkiler.
 - Gözleriniz yorgun ise enfeksiyon kapma riski yüksektir.

 Sivilce çıkarsa dikkat edilmesi gereken durumlar:


            Ellerinizi sürekli gözlerinize temas ettirmeyin. Gözünüzde sık sık sivilce çıkıyorsa mutlaka hekiminize başvurun. Göz kapağında sivilce çıkması, vücut direncinin azaldığının kanıtıdır. Vücut direnciniz az olması başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden vücut bağışıklığına dikkat edin.

 Tedavisi nedir?


 - Mikrobik kökenli bir göz enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon dışarıdan da gelebilir vücuda saldıran bakterilerden de geçebilir. İnsan vücudunda bulunan bakteriler, direnç azaldığında harekete geçerler.
 - Organ ve dokularda enfeksiyon olarak kendilerini gösterirler. Vücudumuz dirençsiz kaldığında göz kapağımızda çıkmaktadırlar.
 - Sivilce tedavisinde öncelikle bir hekime başvurmalısınız. Hekimin uygulayacağı tedavi, vereceği ilaçlar, merhem veya damla gibi antibiyotikler en güvenli çözümlerdir. Sivilcenin evreleri vardır, doğru tedavi edilirse tekrar etme riski ortadan kalkar.
 - Kullanılacak ilaçlar, göz kapağı kıkırdak bezlerinin mikrop kapma riskini düşürür.
 - Sivilceler kendi haline bırakılırsa vücuttaki diğer dokulara da yayılabilir.

 Sivilceyi geçirmek için halk tarafından kullanılan bazı yöntemler:


 - Sarımsak ezilerek sivilce olan yere koyulması.
 - Patatesi soyup rendeleyip temiz bir bezin içine koyarak sivilce alanını kapatmak.
 - Bol miktarda sebze meyve tüketmek.
 - Demlenmiş keten tohumu çayını göze koymak.
 - Haşlanmış patates, yumurta sarısı ve sıcak sütle hazırlanan lapayı bezin içine koyarak göze yatırmak.


EmojilerEmojiler