24 Nisan 2017 Pazartesi

Multi Fokal Lens Ve Kapak Enfeksiyonları

Kapak Enfeksiyonları

Multi Fokal Lens Ve Kapak Enfeksiyonları


            Günümüzde göz içerisine yerleştirilen yapay mercekle birçok görme problemin ortadan kaldırılmaktadır. Yakın zamana kadar kaliteli görme ümidi olmayan birçok hastanın multi fokal göz içi lens uygulaması ile tedavileri mümkün hale gelmiştir. Bu ameliyat hem miyop hem de hipermetrop olan gözlere yapılabilir. Aslında göz içi mercekler uzun zamandır yerleştiriliyor ama multi fokalin farkı yakın ve uzağa odaklanabilmesi ve doğal bir görüş sağlayabilmesidir.

            Multi fokal ameliyatı genel anestezi altında yapılan, kısa süren ve çabuk iyileşme sağlanan bir operasyondur. Ameliyatla bir kez yerleştirilen mercek normal koşullarda ömür boyu görevini yapar.

 Multi fokal ameliyatını kimler olabilir?


 1. 18 yaşından büyük bireyler ameliyat için sorun teşkil edecek başka bir hastalıkları yoksa bu ameliyatı olabilirler.
 2. İleri derecede miyopi veya hipermetropi sorunu yaşayanlar.
 3. Katarakt sorunu yaşayanlar.
 4. Kornea tabakasının inceliği gibi nedenlerle lazer için uygun olmayan hastalar bu yöntemle sağlıklarına kavuşabilirler.

 Trikiyazis


            Göz kapaklarında bulunan kirpiklerin içe dönerek enfeksiyon oluşturması durumu trikiyasiz olarak adlandırılır. Korneayı çizme tehlikesi olduğundan önemsenmelidir. Çizilen kornea enfeksiyonlara açık hale gelir. Enfeksiyon kapan korneada görme kayıpları yaşanır. Ayrıca batı bölgesinde şişlik ve iltihap oluşur. Trikiyazis hastalığı batan kirpiğin yok edilmesi ve bir daha çıkmasını önleyerek tedavi edilir. Kirpiği steril bir cımbızla almak ancak geçici bir çözümdür. Çünkü aynı kirpik tekrar köklenecektir. Bunun için batı yapan kirpiği dondurma veya yakma işlemi özel cihazlarla yapılır. Bu yöntemler ile sonuç çoğu kez kalıcı olur. İşlem sonrası hastaya rahatlatıcı bir pomat ve göz damlası verilir.

  Kapak Retraksiyonu


            Göz kapakları açıkken belli bir hizada durur ama kapak retraksiyonu olan kişilerde bu açıklık fazladır. Bu durum çoğu kez hastanın yüz ifadesine çok şaşırmış görüntüsünü verir. Kapak retraksiyonu göz kuruluğuna neden olabilir bu bakımdan önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Bazı estetik göz kapağı ameliyatları da bu duruma neden olabilir. Göz kapağının normalden çok açık olması çoğu kez tiroit hastalığının habercisidir. Tiroit kaynaklı bir açılma varsa önce bu sorun giderilir. Diğer türlü açılmalarda genelde cerrahi operasyon yapılır.



EmojilerEmojiler