25 Nisan 2017 Salı

Konjonktivit Nedir ?

Konjonktivit Nedir?


Konjonktivit nedir?


            Konjonktivit bir iltihaplanma hastalığıdır. Adını hastalığın oluştuğu bölgenin yani gözün en dış tabakasının iç yüzeyinin isminden alır, bu kısma verilen ad konjonktivadır. Konjonktivit enfeksiyon sonucunda iltihaplanma başlaması sonucunda oluşur. 3 farklı türü vardır. Hepsinde nedenleri ve tedavi şekli farklı süreçlerde devam eder. Konjonktivit hastalığına halk arasında göz nezlesi denilmektedir.

 Konjonktiviti belli eden belirtiler vardır. Bunlar:


 1. Göz içerisinde kılcal damar görüntüsü veren kızarıklık
 2. Göz kapaklarında anormal şişme
 3. Göz içerisinde sürekli yanma hissi
 4. Göz içerisinde sürekli kaşınma hissi

            Konjonktivit hastalığının başlıca belirtileri göz içerisinde kızarmaların başlaması, damar damar bir görüntü oluşmasıdır. Bu gibi durumlarda hemen bir göz doktoruna başvurulması gerekmektedir. Bir diğer belirti göz kapaklarının şişik bir hale gelip görmeyi engellemeye başlamasıdır. Bu da konjonktivit hastalığı oluşumu anlamına gelebilir. Erken teşhis her tür hastalıkta olduğu gibi konjonktivit için de çok önemlidir. Göz kapaklarında bir rahatsız edici bir şişkinlik hissi oluştuğunda doktora danışılmalıdır. Göz içerisinde sürekli oluşan yanma veya sürekli kaşıma isteği de konjonktivit hastalığına işaret eder.

 Konjonktivit türleri nelerdir?


            Konjonktivit hastalığı oluştuğu sebebe bağlı olarak farklı türlere ayrılır. Bu türlerin her birinin tedavi yolu birbirinden farklıdır. Konjonktivit teşhisi konulduktan sonra doktorun ilk yapacağı hastalığın türünü belirlemek ve buna göre bir tedavi yöntemi seçmektir. Bu aşamada hastanın bilgilendirilmesi gerekir. Konjonktivit hastalığı türleri nelerdir?

 1. Viral konjonktivit
 2. Bakteriyel Konjonktivit
 3. Alerjik konjonktivit

 1. Viral konjonktivit


            Viral konjonktivit türünde hastalık bulaşıcıdır ve kornea da hastalıktan etkilenebilecek haldedir. Viral konjonktivit türünün insanlar içerisinde yaygın olduğu ve yaygın olmadığı dönemler vardır. Okul, iş yeri gibi toplu şekilde yaşanan alanlarda bir kişinin hastalığa sahip olması herkesi etkileyebilir.

            Viral konjonktivit gözlerde aşırı çapaklanmaya, batma, ağrı ve bulanık görme gibi sonuçlara sebep olur. İnsandan insana geçişi için her hangi bir temas söz konusu değildir, hava yoluyla bulaşabilir. Ancak insanlar arasında ortak havlu kullanma gibi durumlar söz konusu ise bulaşma ihtimali daha fazladır. Viral konjonktivitte gözlere soğuk kompress yapak hastayı rahatlatır. Tedavide göz damlaları kullanılır.

 2. Bakteriyel konjonktivit


            Bakteriyel konjonktivitin sebebi gözün koruması görevini üstlenmiş olan zar tabakasının iltihap kapmasıdır. Bazı durumlarda tek göz bakteriyel konjonktivit olurken bazı durumlarda iki göze birden de sıçrayabilir. Bakteriyel konjonktivitte gözde aşırı şekilde yaş üretilir, sürekli bir ağlama hali mevcuttur. Bu konjonktivit türünde sabahları hasta çapak oluşumundan gözlerini açamayacak hale gelebilir.

            Bakteriyel konjonktivit hemen anlaşılır. Bunun sebebi kalın ve sarı renkte bir akıntıya sebep olmasıdır. Bunun dışında göz kapağında aşırı şişme ve kızarıklık gözlenebilir. Bakteriyel konjonktivit ciddiye alınmazsa görme yetisini olumsuz yönde etkileyebilir. Tedavi yönteminde genellikle damla kullanılır ancak bazı örneklerde düzenli bir ilaç tedavisi de yapılabilir.

 3. Alerjik konjonktivit


            Alerjik konjonktivit en çok görülen konjonktivit türüdür. Havada gezinen maddelere olan alerji sonucu ortaya çıkar. Genellikle her iki gözü birden etkisi altına alır. Genellikle bahsedilen alerji kaynakları polenler, hayvan tüyleri, tozlar ve küftür.

            Alerjik konjonktivit en belirgin şekilde kaşıntıdan anlaşılır. Gözler sürekli olarak kaşınır ve hastanın yaşamını olumsuz bir şekilde etkiler. Kaşınmanın yanı sıra yanma, ödem gibi belirtiler de eşlik edebilir. Alerjik konjonktivit kendi içerisinde birkaç türe ayrılır. Geçici bir hastalıktır. Hastalığa sebep olan kaynaktan uzaklaşıldığında genellikle atlatılır. Hastalığın kaynağı polen ise bir dönem devam edebilir ve bu süreçte göz damlası ile destek alınır.



EmojilerEmojiler