18 Nisan 2017 Salı

Keratokonus Ve Tedavi Yöntemleri

Keratokonus Nedir ?

Keratokonus Ve Tedavi Yöntemleri


            Keratokonus sık rastlanan ve her iki gözü birden etkileyen kornea hastalıklarından birdir. Peki, keratokonus nedir ve kimleri daha çok etkiler?

            Gözün kornea tabakası adeta bir cama benzer bu saydam tabakanın kendine has bir bombesi vardır. Bu bombenin zamanla öne doğru uzayarak artması ve bu arada incelmesi keratokonus nedir sorusunun en basit tanımıdır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden biraz daha fazladır.

  Keratokonus ne gibi rahatsızlıklara yol açar?


            Keratokonus genelde astigmatın oluşmasına ve ilerlemesine yol açar. Hasta giderek daha bulanık görmeye başlar. Hastalık ilerlediğinde kornea tabakası oldukça şişmiştir bazı hastalarda ise beyaz bir hal almıştır. Bazı veriler keratokonus hastalığının genetik olduğunu gösterse de yanlış lazer tedavilerinin de keratokonus oluşturabileceği biliniyor.

 Keratokonus tedavisi ne zaman ve nasıl yapılır?


            Genelde tüm hastalıklarda olduğu gibi erken tanı ve erken tedavi daha iyi sonuç verir. Bu bakımdan gözde bulanık görme veya saydam bölümün bombesinde bir artış söz konusu ise vakit kaybetmeden keratokonus için bir göz doktoruna başvurulması gerekir. Çocukların da belli aralıklarla göz muayenesinden geçmeleri gerekir. Ayrıca göz alerjisi olan bireylerin bu hastalığa yalanma riskinin daha fazladır.

            Uzman doktor keratokonus teşhisini koyduktan sonra hastaya en uygun keratokonus tedavisi başlatılır:

 1. Lens kullanılması


            İlk dönemlerde hastalığı tedavi etmese de görmeyi netleştirmek amacı ile uygun kontak lensler hastaya verilir.

 2. Intra Korneal Ring


            Kornea tabakasına yerleştirilen halka şeklinde ki bir protezle hastalığın ilerlemesi durdurulmaya çalışılır. Şeklinden dolayı bu isimle anılır. Bazı hastalarda keratokonus tedavisi için en iyi yöntemlerden biridir.

 3. Kornea nakli


            En etkili tedavi yöntemlerinden birdir ama birçok sorunu da beraberinde getirir. Öncelikle kornea nakli bir tür organ bağışıdır ve her zaman bulunmaz. Bulunsa da dokuların uyuşması gerekir. Ayrıca ameliyat sonrası uyuşmama ihtimali belli bir süre vardır.

 4. CCL


            Bu yeni bir yöntemdir. Yalnızca uygun kornea yapısı olan hastalarda tercih edilir. Uygun bulunan hastalara özel bir solüsyon belli sayılarda damlatılır. Göze ultraviyole ışık uygulanır. Birden fazla seans gerekebilir. Kesin sonuç ise yaklaşık üç ayda alınabilir.

nı açmazken, çapaklanmayı durduruyor. Ancak gözyaşı tıkanıklığı olan bebekler büyüdükçe gözyaşı kanalı genişleyerek kendiliğinden açılabiliyor.




EmojilerEmojiler