25 Nisan 2017 Salı

Katarakt Nedir, Nedenleri Ve Tedavisi

Katarakt

Katarakt Nedir, Nedenleri Ve Tedavisi


Katarakt nedir?


            Gördüğümüz görüntülerin net bir hal almasını sağlayan yapı göz merceğidir. Göz merceği göze yansıyan ışınları kırıp, ağ tabakaya düşürür ve bu şekilde görüntüyü netleştirir. Göz merceğinin iki tane yüzü vardır ve ikisi de dışarıya doğrudur. Göz merceği esnek olduğu için çapı değişebilir. Bu sebeple yakına ve uzağa bakılırken çapını değiştirir ve görüntünün net kalmasına olanak verir. Katarakt ise bu göz merceğinin saydam yapısını kaybetmesi ile oluşan bulanık görme sorunudur.

            Halk arasında göze perde inmesi şeklinde açıklanan bu durum aslında çok ciddi bir hastalıktır. Zamanla körlüğe sebep olabilir. Katarakt hastalığının çeşitli türleri vardır. Genellikle katarakt yaşlılık ile beraber ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunun dışında kataraktın bebek kataraktı gibi türleri de vardır. Bebek kataraktı annenin hamile iken kızamıkçık hastalığı geçirmesi durumlarında ortaya çıkar.

 Katarakt nedenleri ve belirtileri


            Kataraktın nedenlerinden ilki ve en sık görüleni yaşlılıktır. Göz merceği olarak bahsedilen yapının etrafı kapalıdır. Zamanla bu yapının çevresinde eski hücreler ve bir takım proteinler birikir ve atılamaz. Bu da gözün saydamlığını kaybetmesine sebep olur.

            Yaşlanmaya ek olarak şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, tansiyon hastalığı gibi sorunlar da katarakt hastalığının sebeplerindendir. Genç kişilerde katarakt hastalığının ortaya çıkmasının sebebi ise güneşe fazla uzun süreler bakma, bir darbe alma, çarpma olarak sıralanabilir. C vitamini kataraktın oluşmasını önler. Bu sebeple c vitamini almak çok önemlidir.

            Katarakt hastalığının en önemli ve bariz belirtisi bulanık görme, görememe sorunudur. Katarakt olan kişide görüş giderek azalır, çift görme, çatallı görme gibi problemler ortaya çıkar. Katarakt yetişkin insanlarda erken fark edilir ancak bebeklerde kataraktın fark edilmesi çok zordur. Ebeveynler bebeğin ışığa ve çevreye verdiği tepkileri takip etmeli ve şüphelendikleri bir durumda direk doktora başvurmalıdır. Katarakt hastalığında erken teşhis çok önemlidir.

 Katarakt hastalığı tedavisi


            Katarakt hastaları genellikle bulanıklıktan şikâyet ederek göz doktoruna başvurduklarında gözlerine mikroskobik bir bakış ile teşhis edilirler. Doktor göze baktıktan sonra hastanın görme problemlerini dinler ve bu şekilde teşhis koyulmuş olur. Hastaya ameliyat ve hastalık hakkında bilgiler verir. Ameliyattan sonra ne kadar görebileceği hakkında uyarılarda bulunur.

            Katarakt hastalığı ilaç kullanılarak geçmez. Katarakt hastalığından kurtulmak için ameliyat olmak ne yazık ki tek çözüm yöntemidir. Tedavisi yapılmayan katarakt hastalığının sonu körlük olabilir. Katarakt teşhisi konulduktan sonra hiç zaman kaybetmeden ameliyat yapılmalıdır. Katarakt ameliyatında en çok kullanılan teknik fako tekniğidir. Gözün içerisine küçük bir delik aracılığı ile girilir ve bir yapay mercek takılır.

            Katarakt ameliyatı kısa sürer ve herhangi bir riski bulunmaz. Hasta bu teknik ile ameliyat olduktan kısa bir süre içerisinde tekrar görmeye başlar. Katarakt hastalığında erken teşhis ve tedavinin yeri çok büyüktür. Erken tedavi ile tamamen görme sağlanır. Katarakt ile kör olmuş bir hastanın tekrar görmesini sağlamak çok daha zordur bunun sebebi de katarakt hastalığının zaman geçtikçe göz için başka problemler de doğurmasıdır.

            Katarakt ameliyatı olduktan sonraki 2 hafta boyunca görme derecesindeki düzelme devam eder. 15. günden sonra artık gözler son halini almış olur. Ameliyat sonrasında doktorun da hastayı bilgilendireceği bir kaç önemli konu vardır. Bunlardan en önemlisi hastanın duş alırken dikkat etmesidir. Duş alırken doktorun verdiği kapaklar takılmalıdır. Buna ek olarak hasta olabildiğince eğilmemeli, gözünü ovuşturmamalı ve bu tip göze baskı uygulayan fiziksel hareketlerden olabildiğince kaçınmalıdır. Ameliyat sonrası verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı ve doktorun önerilerine uyulmalıdır.



EmojilerEmojiler