22 Nisan 2017 Cumartesi

Gözde Yumuşak Doku Hastalıkları

Gözde Yumuşak Doku Hastalıkları


            Hastalıkların hepsinin kendine göre zor yanları vardır ama gözde oluşanların tedavileri bazen basit olsa da insanı çok rahatsız eder. Bu rahatsızlık estetik kaygılardan dolayı psikolojik olduğu gibi gözün hassas bir organ olmasından da kaynaklanır.

 Şalazyon hastalığı


            Göz kapağında birçok salgı bezi bulunur. Yağ salgı bezlerinin drenaj yapamaması, kirli elle gözü ovuşturmak gibi nedenler tıkanıklığa bu da şalazyon denen rahatsızlığa neden olur. Göz kapağında şişlik ve kızarıklık meydana gelir. Arpacıkla karıştırılmasının nedeni benzer özellikler göstermeleridir. Arpacık da benzer durumlarda oluşur ama arpacık bir hafta ile on gün arasında iyileşir oysa şalazyon meydana gelmişse ufak bir ameliyat gerekir.

 Entropion hastalığı


            Cerrahi olarak müdahale edilmesi gereken diğer bir göz yumuşak doku hastalığı entropiondur. Üst veya alt göz kapağında görülmekle birlikte genelde alt göz kapağında oluşur. Bu hastalıkta göz kapağı içe doğru döner ve iltihaplar başta olmak üzere çeşitli enfeksiyonlar gelişir. Bu bakımdan entropion kısa zamanda tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır aksi durumlarda sonuç görme kaybı olabilir. Oluşma nedeni çok çeşitlidir. Bunların başında yaşlanma, göz enfeksiyonları ve Trahom hastalığı sayılabilir. Ameliyat kesin çözüm olmakla birlikte hastaya bir süre lens takılması veya geçici yöntemlerle göz kapağının geriye doğru çekilmesi de bir süreliğine yapılan tedavilerdir.

 Ektropion hastalığı


            Entropionun tersine göz kapakları içe değil dışa dönerse bu hasatlık ektropion olarak adlandırılır. Bu rahatsızlıkla doğan insanlar olduğu gibi genelde yaşa bağlı olarak sonradan gelişen bir durumdur. Ayrıca göz kapağı tümörleri, enfeksiyonlar, yüz felci ve ağır travmalar da bu duruma yol açabilir. Ektropion da görme kaybına neden olabilir. Bunun nedeni dışa dönen göz kapaklarının korneayı gerektiği koruyamamasıdır. Çünkü şekli bozulan göz kapağı gözyaşı sıvısı homojen bir şekilde dağıtılmaz.

            Zamanla gözün saydam tabakasında hasar oluşmaya başlar bu da görme kaybına yol açar. Entropionda da durum aslen bu şekildedir. Hem içe dönme hem de dışa dönme estetik olarak da hoş bir görüntü oluşturmadığından fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra kişide güven eksikliği gibi sorunlara yol açar. Ektropion ameliyatla düzeltilebilen bir hastalıktır.

           



EmojilerEmojiler