19 Nisan 2017 Çarşamba

Göz Tembelliği Ve Tedavisi

Göz Tembelliği

Göz Tembelliği Ve Tedavisi


            Daha çok çocukluk döneminde görülen ve halk arasında tembel göz olarak da bilinen göz tembelliği, toplumda her 100 kişiden 2 ya da 3 ünde görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle çocukluk döneminde çok sık rastlanır ve teşhisi zordur. Peki, göz tembelliği nedir ve göz tembelliği nasıl geçer bunlara bir değinelim.

 Göz Tembelliği Nasıl Ortaya Çıkar?


            Çocukluk döneminde normal gelişimi devam etmeyen ve görme azlığı yaşanmasına neden olan göz ya da gözler için göz tembelliği teşhisi konulur. Genellikle tek gözde meydana gelir ve gözün tam kapasite ile işlevini yapamama durumudur. Teşhisi zor olmakla birlikte kalıtsal bir rahatsızlık olduğundan ailede göz tembelliği yaşamış olanlar risk grubundadır. Bu rahatsızlığın 3 ana sebebi vardır:

 1. Şaşılık: Göz tembelliğinin en belirgin sebebidir. Kayan göz görüntüyü beyne iletmediğinden diğer göz daha fazla çaba gösterecektir.

 2. Kırma Kusurları: Dışarıdan en zor tespit edilen hali budur. Tek gözün astigmat, miyop gibi rahatsızlıkları olması dışardan görünmeyeceğinden diğerinde oluşan göz tembelliği anlaşılmayacaktır.

 3. Şeffaf olması gereken dokuların bulanıklaşması: Bebeklerde oluşan katarakt veya bulanıklık durumunda ortaya çıkar.

 Göz Tembelliği Tedavisi Nasıl Olur?


            Öncelikle tanı konulmalıdır. Eğer bebekte ya da çocukta saşılık, katarakt gibi dışardan görünen bir belirti yok ise teşhis oldukça zor olacaktır. Bu sebeple doğumdan sonra belli aralıklar ile çocuk doktoru göz muayenesi tavsiye edilir. Daha öncesinde göz tembelliği nedir bilmeyen ebeveynler bu muayene sırasında önemini anlamış olurlar. Yapılacak tanının ardından, doktor kontrolünde tedaviye başlanır.

 Peki, göz tembelliği nasıl geçer?


 1. Öncelikle tembel olan göz kullandırılmaya çalışılır. Bu işlem görme işlemini normal olarak yerine getiren gözü kapatarak yapılır. Bu işlem haftalar sürebileceği gibi dönem dönem tekrarlanabilir.

 2. Gözlük reçete ile de tedavi süreci başlatılabilir. Özellikle kırma kusurlarından ortaya çıkmış tembelliklerde hem gözlük hem kapama yöntemi kullanılabilir.

 3. Yine kapama yerine göz damlası ve bulanıklığı önleyici gözlük camları ile yapılabilir.

 4. Eğer rahatsızlık sebebi katarakt ya da katarakt gibi organik bir durum ise hızlı şekilde cerrahi müdahale gerektirecektir. Ameliyat sonrası bu hastalar lens ya da gözlük ile görüşlerini eski haline getirebileceklerdir.
nik bir durum ise hızlı şekilde cerrahi müdahale gerektirecektir. Ameliyat sonrası bu hastalar lens ya da gözlük ile görüşlerini eski haline getirebileceklerdir.


EmojilerEmojiler