22 Nisan 2017 Cumartesi

Göz Sağlığı

göz sağlığı

Göz Sağlığı


            Göz sağlığını korumak bazen fiziksel hastalıklardan dolayı mümkün olmasa da birçok göz rahatsızlığı hayat tarzı değişiklikleri ile hafifletilebilir. Gözün en önemli bölümlerinden biri retina tabakasıdır. Bu tabakada oluşan hastalıklar çok önemlidir çünkü görme hücreleri burada toplamışlardır. Retinada görülen başlıca göz rahatsızlıkları olarak aşağıdakiler örnek verilebilir:

 1. Sarı nokta hastalığı
 2. Kanama, yırtılma ve damar tıkanıklığı
 3. Tümörler
 4. Makula hastalıkları
 5. İltihap ve enfeksiyonlar.

            Retina sorunları görüş bozuklukları ile hemen kendini belli eder. Özellikle ilerleyen yaşlarda retina sorunları ile daha sık karşılaşılır. Bu durumda ilk yapılması gereken bir göz doktoruna başvurmaktır. Doktor retinayı tahrip eden nedeni bulup uygun tedaviyi başlatacaktır. Tansiyon ve şekerin göz üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğundan bu konulara dikkat etmek ve göze faydalı gıdaları tüketmek önerilebilir.

presbiyopi

 Presbiyopi nedir? Tedavisi nasıl yapılır?


            Bazı insanların 40 yaşına kadar hiç bir görme problemi olmaz ama kırk yaşından sonra artan bir şekilde yakını görmekte zorlanırlar. Göz merceğinin yaşa bağlı olarak hareket kabiliyetini azaltması durumunda oluşan yakını az görme hastalığı presbiyopi olarak adlandırılır. Genelde kitap okuma ve ipliği iğneye geçirmek gibi işlerde çekilen zorlukla kendini belli eder. Bu hastalık ilerleyen bir seyirdedir. Bu bakımdan yakın gözlüğü gibi geçici çözümlerin yanı sıra lazer tedavisi ve gerekli durumlarda ameliyatlı çözümlere başvurulur.

retina

 Üveit nedir? Tedavisi nasıl yapılır?


            Göz canlı bir organdır ve beslenmeye ihtiyacı vardır. Gözün içerisindeki uvea tabakası birçok damarla gözü besler. Bu tabakada oluşan iltihaplanma üveit olarak adlandırılır. İhmal edilmemesi gereken önemli bir göz rahatsızlığıdır. Üveit nedenleri arasında enfeksiyonlar, Behçet hastalığı hatta herpes gibi hastalıklar da olabileceğinden tedavi iltihabın kaynağına göre yapılır.

            Üveit çoğu zaman ön belirti vermeyen bir hastalıktır ve teşhisi için uzman doktor tarafında detaylı ve çeşitli cihazlar yardımıyla görüntüleme yapılması gerekmektedir. Bu hastalığın henüz kesin bir tedavisi yoktur. Bakteri kaynaklı olanlar nispeten daha kolay tedavi edilmektedir. Ancak görme kaybının önüne geçmek için birçok ilaç tedavisi vardır. Erken safhada tedavi başlatılırsa görme kaybı en aza indirilebilir.





EmojilerEmojiler