15 Nisan 2017 Cumartesi

Göz Kuruluğu/Göz kuruluğu nedenleri/Göz Kuruluğu Tedavisi

Göz Kuruluğu


            Normal süreçte gözün nemli kalması gerekmektedir. Bu nem gözyaşı ile sağlanır. Zaman zaman çeşitli nedenlerden dolayı gözyaşının gereken miktarda üretimi sağlanamayabilir. Bu durumda da göz kuruluğu oluşur.

 Göz Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?


            Gözyaşı üretimi kişinin yaşlanmasıyla birlikte azalmaktadır. Doğal olarak yaşlılık göz kuruluğunun en önemli nedenlerinden biridir. Gözü nemlendirmeye yetecek kadar gözyaşı üretimi sağlanamadığı için göz kuru kalır. Özellikle kadınlarda menopoz dönemiyle birlikte göz kuruluğunun da arttığı görülmektedir.
  
            Göz kuruluğu sadece yaş ile ilgili değildir. Farklı faktörlerle birlikte her yaşta her cinsiyette bu duruma rastlanabilir. Vitaminlerin vücudumuza olan katkıları göz ardı edilemeyecek derecededir. Göz için ise A vitamini büyük bir önem arz eder. A vitamini eksikliği olan kişilerde ise nadir de olsa göz kuruluğunun görüldüğü bilinmektedir. Bunların yanı sıra farklı hastalıklar da göz kuruluğuna neden olabilir. Göz kuruluğu nedenleri arasında yer alan romatizmal hastalıklar dolaylı yoldan gözyaşı üretimini azaltmaktadır. Kişilerin kullandığı bazı ilaçlarda gözyaşı üretimini azaltarak göz kuruluğu yapabilir.

 Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?


 Göz kuruluğu nedenleri ile bağlantılı olarak kişilerde bazı belirtiler görülür. Bu belirtilere sahip olan kişiler doktor kontrolünden geçerek çeşitli yöntemler uygulanarak tedavi edilir.

 Göz kuruluğu belirtileri şunlardır:

 1- Göz çevresinde ve içinde meydana gelen yapışkan akıntı
 2- Kızarıklık
 3- Gözde yanma hissi
 4- Gözlerin aşırı derecede yaşarması
 5- Gözün içerisine iğne batıyormuş hissi
 6- Gözlerde yorgunluk hissi
 7- Kontak lens kullanan kişilerde lens kullanımı sırasında normalden farklı rahatsızlık hissi

 

Göz Kuruluğu Tedavisi Nelerdir?


            Göz kuruluğunun nedenlerine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Öncelikle belirtilere sahip kişiler göz doktoruna muayene olmalıdır. Doktor hastanın durumuna göre uygun göz kuruluğu tedavisi uygulayacaktır.

 1- Mevcut Gözyaşını Koruma Yöntemi: Bu tedavi yönteminde kişinin gözyaşının korunması esas alınır. Kişinin gözünün nemli kalmasını sağlayan gözyaşı kapama işlemi ile korunur. Böylece gözün nemli yapısını kaybetmemesi hedeflenir.

2- Suni Gözyaşı Uygulaması: Özel suni gözyaşı damlalarıyla kişinin gözüne nem kazandırılması hedeflenmektedir. En yaygın göz kuruluğu tedavisi olan bu yöntemde koruyucu madde içermeyen ve doktorların önerdiği damlalar günde 2 defa kişinin gözüne damlatılır.

3- Tüm bu yöntemlerin dışında kişi gözündeki nemi azaltacak ortamlardan, işlerden uzak kalarak gözünün nemli kalmasını sağlayabilir.


EmojilerEmojiler