15 Nisan 2017 Cumartesi

Göz Kuruluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Göz Kuruluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?


            Göz kuruluğu nedir? Normalde, gözlerimiz gözyaşıyla birlikte sürekli yıkanır. Gözlerimiz, gözyaşı sayesinde nemli ve rahat kalır. Çevresel faktörlerin de etkisiyle gözümüz bazen yeterli gözyaşı üretemez. Bazen de, gözyaşımızın kalitesi düşer ve üretilen sıvı gözü yeterince ıslatamaz. Peki Göz kuruluğu nedir? Bu olaya kuru göz denmekte ve halk arasında ise göz kuruluğu olarak bilinmektedir.

            Gözlerimizin yeterli miktarda gözyaşı üretmesi için iki durum vardır. İlki sürekli ve yavaş olarak yeterli gözyaşı salınımı sağlamak diğeri ise ağlamaktır. Göze yabancı cismin ve ya kirpik kaçması, çok soğuk ve rüzgârlı havanın teması, burun içini rahatsız eden etkenler, gribal hastalıklar, ya da enfeksiyonda göz, gereğinden fazla gözyaşı salgılar. Bunlar göz kuruluğu etkilerinden bazılarıdır. İronik olan ise, gözdeki kuruluk rahatsız eden etkenle gözün yaşarmasına sebep olabilir. Kontak lens kullanmak, gözyaşının fazla salgılanmasına yol açar. Bu da tam olarak göz kuruluğu nedir? Sorusunun cevabı olacaktır.

                                              

 Göz Kuruluğu Belirtileri


 -Gözlerde kızarıklık
 -Gözde yanma ve batma hissiyatı
 -Göz içi ve çevresinde mukus iplik oluşumu
 -Aşırı gözyaşı üretimi, yorgunluk hissi
 -Lens kullanımında rahatsızlık hissi
 Bu semptomlardan her hangi birini yaşıyorsanız sizde de göz kuruluğu belirtileri mevcuttur.

            Her gözümüzü kırptığımızda, üretilen gözyaşı gözün yüzeyine yayılır ve tabaka oluşturur. Gözyaşı film tabakası adı verilen bu tabaka gözün ön kısmını besler ve nemli tutar, tabaka kurursa göz sağlıklı görme yetisini kaybetmeye başlar. Gözyaşı, göze batan yabancı ya da mikrobik maddenin de gözden yıkanarak temizlenmesini sağlar. Gözlerimizdeki sıvı, ımmünglobülinler ve immünmodülatörler maddelerini içinde barındırmaktadır.

            Göz kuruluğu her yaşta görülebilir, kadınlarda menopoz sonrası ve yaşlanma ile birlikte herkeste olur. Çevresel etkenler olduğu kadar kişiden kişiye bu rahatsızlığın şiddeti de değişir. Göz kuruluğunun tedavisi ise basittir. Yapılması gereken ilk müdahale, kaybedilen gözyaşının tekrar üretilmesini ya da suni yoldan alınmasını sağlamaktır.

            Gözyaşına benzer özelliklere sahip olan suni gözyaşı damlaları kullanılabilir, gözleri sulandırarak rahatlamasını ve nemli kalmasını sağlar. Reçetesiz olarak eczanelerden suni gözyaşı temin edebilseniz de, yine de göz kuruluğu belirtileri şüpheniz varsa da doktorunuza danışarak kendisinin gözetimi altında tavsiye ettiği günlük dozda kullanmak sizin için daha faydalı olacaktır.


EmojilerEmojiler