8 Nisan 2017 Cumartesi

Göz Kapağı Seyirmesi Nedenleri Ve Tedavi Önerileri

Göz Kapağı Seyirmesi Nedenleri Ve Tedavi Önerileri


Göz seyirmesi pek çok insanın başına gelmiş bir olgudur ve göz kapaklarındaki kasların istem dışı kasılmasıdır. Çoğunlukla üst göz kapaklardan sadece birinde görülür ve tıp dilinde ' miyokimi ' olarak adlandırılır. Kişi açısından sinir bozucu bir durum olmasına karşın çoğunlukla endişe yaratan bir durum değildir. Mevsimsel alerjik durumları, gözde yorgunluk gibi etkenler göz kapağı seyirmesi nedeni olarak karşımıza çıkar. Göz kapağındaki bu düzensiz ve tek taraflı görülen kasılmalar bazen bir kaç dakika bazen de günler veya haftalarca hatta aylarca sürdüğü görülür. Seyirmenin uzun sürdüğü durumlar önemsenmeli ve bazı göz hastalıklarından kaynaklanabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir. Kısa süren göz seyirmelerinin nedeni genellikle gözde yorgunluk, aşırı kafein tüketimi ve stres olarak belirtilebilir. 

Çok uzun süren göz kapağı seyirmesi nedenleri altında yatan neden, gözün kornea tabakasında veya göz kapağının iç yüzeyinde görülen iltihap ya da tahriş ise bu durum göz kapağının tamamen kapanmasına neden olabilir. Uzun süren seyirmelerinin bazen nedeni tespit edilemeyebilir ve çoğu zaman rahatsızlık veren bu durum yine göz kapağının kapanmasıyla sonuçlanabilir. Stresin vücudumuzun birçok organını olumsuz etkilediği gerçeğinden yola çıkarsak, yoğun yaşam temposu, iş, sınav gibi stresin çok olduğu anlarda göz kapağı seyirmesi durumuna rastlamak mümkündür. Stresli durum kontrol altına alınarak sağlığımız üzerindeki tüm olumsuz etkileri azaltmak olasıdır.

 

 Çokça tüketilen alkol ve kafein içeren kahve, çay gibi içecekler merkezi sinir sistemini olumsuz etkiler ve yine göz kapağı seyirmesi nedenleri olabilir. Magnezyum eksikliği de nedenlerden biridir. basit bir kan testiyle magnezyum seviyesi öğrenilebilir ve magnezyum eksikliği tespiti durumunda magnezyum içeren besinler tüketilerek sorun giderilir. Magnezyum haricinde D vitamini ve B12 vitamini eksikliği de göz kapağı seyirmesinde aktif rol oynarlar. Bunların dışında göz kuruluğu, göz yorgunluğu, göz alerjisi, gibi durumların da göz kapağı seyirmesi nedenleri olabileceği bilinmelidir. Görme kusurlarından kaynaklanan göz kapağı seyirmesi için de bir uzman doktor görüşü alınmalıdır. 

Bu tip seyirmelerin uzun süren, kolay geçmeyen bir tür olduğu bilinmelidir. Belli bir tedavi amacıyla ilaç alan hastaların yaşadığı göz seyirmelerinde ise seyirmenin başladığı zaman ilaç kullanmaya başlandığı döneme denk gelmişse, kullanılan ilaçların yan etkisi olabileceği düşünülmeli ve doktora bilgi verilmelidir. Göz seyirmesi bazen de bir hastalık belirtisi olabilir. Vücutta direncin azalmasıyla gelişen bu seyirmeler Parkison, MS, Tourette Sendromu, Hipoglisemi veya nörolojik rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki sözü dilen bu rahatsızlıklar gözde seyirme dışında vücudun ayrı bölgelerini de etkileyen belirtileri de olmalıdır ve endişe etmeden bir uzmana görünmek doğru olur.

Çoğu zaman belli olmayan ve kısa sürüp kendiliğinden kaybolduğu için modern tıbbın bu konuda ciddi bir araştırması yoktur ve göz kapağı seyirmesi tedavisi olarak seyirmeyi durdurmanın yolu bu bölgedeki kasılmaya müdahale etmektir. Bu müdahale genellikle sıcak veya soğuk komprestir. Göz kompresi seyirmeye neden olan kasılmanın yatışmasını sağlar. Farklı bir öneri de tonik içilmesidir. Tonik alkolü değildir ve sodaya benzeyen bir içecek olup göz kapağı seyirmesi tedavisi için faydalı olabilmektedir. Son olarak iyi bir uyku ile gözü dinlendirmek, gözü fazla yormamak göz kapağı seyirmesi tedavisi için alınacak diğer tedbirlerdir.


EmojilerEmojiler