22 Nisan 2017 Cumartesi

Göz Hastalıkları

PTOZİS

Göz Hastalıkları


            Göz hastalıkları genelde erken safhada tedavi edilirse hızlı iyileşme sağlanan rahatsızlıklardır. Bazen göz kapağında çıkan ufak bir şişlik üç beş güne geçer bazen de o şişlik görme yeteneğinin kaybolmasına neden olur. Bu bakımdan önemli önemsiz ayırımını uzman doktorlara bırakmak ve bir rahatsızlık oluştuğunda vakit kaybetmemek önemlidir.

 Ptozis ( göz kapağı düşüklüğü )


            Göz kapaklarının birinin ya da ikisinin birden normalden düşük olması durumu ptozis olarak adlandırılır. Bazen insanlar bu şeklide doğarlar bazen de enfeksiyonlar, bazı hastalıklar ve göz siniri bozulmaları bu duruma yol açar. Protiz tedavi edilmezse göreme kalitesini düşürür. Bu bakımdan öncelikle oluşum sebebi tıbbi olarak araştırılır. Genelde çözüm cerrahidir. Ameliyat lokal ya da genel anestezi altında yapılır. Protiz ameliyatlarında başarı oranı yüksektir.

FAKİK LOL

  Fakik Lol


            Bazı hastalarda ileri derecede görme kaybı vardır. Bu tür hastaların gözleri lazer tedavisi için uygun değildir. Son yıllarda gelişen göz cerrahisi fakik lol ameliyatı ile göz içerisine yapay bir lens konulması sağlayacak düzeye gelmiştir. Bu lensler dışarıdan bakıldığında fark edilmez ve kalıcı protezlerdir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık yarım saat kadar sürer. Bandaj ertesi gün çıkarılır ve hasta normal hayatına döner. Bu ameliyat için öncelikle 18 yaşından büyük olmak ve göz ameliyatına engel olabilecek başka bir hastalığın olmaması gerekmektedir.

 Sarı Nokta Hastalığı


            Yaşa bağlı Makula dejenerasyonu yani sarı nokta hastalığı genellikle 50 ve üstü yaşlarda görülen ciddi bir göz hastalığıdır. Belirtileri:

 1. Hasta önce bulanık görmeye başlar sonra renkleri ayırt etmekte zorlanır.
 2. İlerleyen safhada cisimler ve özelikle çizgiler çarpık görünmeye başlar.
 3. Hasta başta okuma faaliyetleri olmak üzere günlük hayatta birçok zorluk çekmeye başlar.
 4. Işık hassasiyeti oluşur.

            Sarı nokta hastalığının nedeni gözdeki makula bölümünün bozulmasıdır. Hastalık gözü besleyen damarlarda oluşan sızıntının makulayı bozması onun da görme bozukluğuna yol açması şeklinde gelişir. Ciddi görme kaybına yol açabilir. Hastalık kuru ve ıslak olarak başlıca tiptir. Kuru tip daha iyi huylu olup vitamin takviyesi gibi önlemlerle geçebilir. Islak tipte ise risk fazladır. Öncelikle göz içerisine damla uygulaması yapılır. İlerleyen safhada göz ameliyatı gerekebilir.




EmojilerEmojiler