24 Nisan 2017 Pazartesi

Bebeklerde Göz Kapağı Sorunları

ankiloblefaron

Bebeklerde Göz Kapağı Sorunları


            İnsanlar doğal olarak bebeklerinin her açıdan sağlıklı olarak doğmasını isterler ama maalesef bu her zaman mümkün olmaz. Bebeklerin birçoğunu sağlık problemleri ile doğar. Bu sağlık problemlerinin bir kısmı da göz ve göz kapağı ile ilgilidir. Başlıca göz kapağı sorunları:

 1. Göz kapaklarının kısmı veya tam yapışık olması
 2. Göz kapaklarında şişlik, kepeklenme, akıntı olması
 3. Göz kapaklarının gözün görüş açısını örtecek derecede düşük ya da şekil bozukluğu olması
 4. Göz kapaklarının içe veya dışa dönük olması
 5. Kirpiklerde görülen şekil bozuklukları

 Epikantus


            Yeni doğanlarda bu göz kapağı şekil sorunu sıklıkla görülür. Epikantus ile doğan çocuklarda göz kapakları buruna doğru yarım ay gibi iner ve görüşü bir miktar kısıtlar. Bu durum alanda fazla deri oluşumundan kaynaklanır. Bu deri genellikle 5 yaşına kadar ameliyatla alınır. Görüş açısını engellemesi, yalancı şaşılık denilen rahatsızlığa sebebiyet vermesi ve estetik açıdan iyi görünmemesi açısından epikantus ihmal edilmemesi gereken göz kapağı sorunlarından biridir.

 Ankiloblefaron


            Emriyonun gelişimi sırasında oluşan bir durumdan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Normalde göz kapakları kirpikli bölümde aşağı ve yukarı olarak keskin çizgilerle ayrılır. Bu ayrılma olması gibi gerçekleşmemiş ve kısmi ya da tam yapışma söz konusu ise bu durum ankiloblefaron olarak adlandırılır. Tedavi için cerrahi yönteme başvurulur.

 Seboreik MGD


            Bebekte göz kapaklarında yağlı birikimler oluşuyorsa seboreik mgd durumu için doktor kontrolü gerekir. Bazı bünyelerde bu durum fazlaca görülür. Göz kapaklarında yağlı kepeklenmeler yoğun olarak gözlemlenir. Tedavisi doktor tarafından verilen damlanın yanı sıra göz kapağının doktor tarafından gösterildiği şekilde temizlenmesi ile yapılır.

            Bebeklerde göz kapağı sorunlarının birçoğu 5 yaşına gelmeden önce düzeltilebilen rahatsızlıklardır. Bazen daha ciddi sorunlar da söz konusudur. Örneğin bebekte hidrosefali sorunundan dolayı oluşan göz şekil bozuklukları, göz sinirlerinin çalışmaması, Graves hastalığı gibi ciddi durumların tedavisi daha zordur ve daha uzun zaman almaktadır. Bebekler ilk doğduklarında muayeneden geçerler ve gözler de kapsamlı bir şekilde incelenir. Doğuştan gelen birçok göz kapağı şekil sorunu tam anlamıyla düzeltilebildiğinden ailelerin bu konuda telaş etmemeleri önerilir.



EmojilerEmojiler