18 Nisan 2017 Salı

Bebeklerde Göz Çapaklanması Ciddiye Alınmalı

Bebeklerde Göz Kapağı Şişmesi Nedenleri

Bebeklerde Göz Çapaklanması Ciddiye Alınmalı


            Bebeklerde göz çapaklanması çok sık karşılaşılan bir sorundur. Bebeklerin gözyaşlarının, gözyaşı kanalları aracılığıyla buruna akması gerekirken bu kanallarda oluşan tıkanıklık veya herhangi bir problemden dolayı bu görevi yerine getiremediğinde bebeklerde göz çapaklanması görülebilir. Tedavi edilmez ise ileride ciddi göz rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu sebepten bebeklerde göz çapaklanması ciddiye alınması gereken bir durumdur.

 Bebeklerde göz çapaklanması nedenleri


 - Gözyaşı tıkanıklığı,
 - Gözün mikrop kapması,
 - Göze alınan darbe,
 - Göze yabancı cisim kaçması,
 - Göz kapağı şişmesi,
 - Kornea yarası,
 - Kronik enfeksiyon gibi belirtiler bebeklerde göz çapaklanması nedenleri arasında görülür.

 Bebeklerde göz çapaklanması kendini nasıl belli eder?


            Bebeklerde göz çapaklanması nedenleri bebeğin gözünde kızarıklık, göz kapağı şişmesi, gözlerde sulanma ve kirpiklerde yapışan kepeklenme ve ile kendini belli eder. Çocuğun gözündeki çapaklanma sarı ve yeşil akıntı ile oluşuyorsa bu bakterilerden dolayı kaynaklanan enfeksiyondan sebep olabilir.

 Gözleri çapaklanan bebeklerde çapaklanma nasıl geçer?


            Gözleri çapaklanan bebeklerin her 2 gözü de ılık suya batırılmış pamuk ile silinmelidir. Gözler ayrı pamuklarla, gözün dış kısmından başlayarak alt kısma doğru yapılmalıdır. Çapaklanma olan göz bol su ile yıkanmalı ve bebeğin yattığı çarşaflara gözü temas etmişse değiştirilmelidir. Gözlerde çapaklanma ve göz kapağı şişmesi olan bebeklere demlenmiş çay suyu da pamuğa batırılıp çapaklanan gözlere sürüldüğünde göz çapaklanması ve göz kapağı şişmesine iyi gelen doğal bir yöntemdir. Eğer gözlerdeki çapaklanma geçmiyorsa enfeksiyon kaynaklı olabilir. Bu sebeple göz doktoruna muayene ve tedavi edilmesi gerekir. Enfeksiyon kaynaklı çapaklanmalar ilaç tedavisi ile iyileşebilir.

            Yeni doğan bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı var ise ebeveynler masaj yapmalıdır. Masaj gözyaşı kesesi üzerine yukarıdan aşağı olacak şekilde baş veya işaret parmağıyla yapılması gerekir. Yapılan masaj sayesinde gözyaşı kesesinin içinde birikmiş olan sıvı aşağıdaki zara doğru basınç yaparak, zarın açılmasına yardımcı olur. Eğer masaja rağmen gözyaşı tıkanıklığı devam ediyorsa hastalara cerrahi müdahale gerekebiliyor. Cerrahi müdahale genel anestezi altında yapılarak gerekli görüldüğünde çelik sondalar kullanılabiliyor. Çelik sonda göz pınarından girerek zarı yırtar böylece kanal açılarak sulanma ve çapaklanmanın önüne geçilebiliyor.

            Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle göz doktorlarının verdiği antibiyotikli damlalar gözyaşı kanalı tıkanıklığını açmazken, çapaklanmayı durduruyor. Ancak gözyaşı tıkanıklığı olan bebekler büyüdükçe gözyaşı kanalı genişleyerek kendiliğinden açılabiliyor.


EmojilerEmojiler