27 Mart 2017 Pazartesi

Göz Kapağı Enfeksiyonları

 Göz Kapağı Enfeksiyonları

Göz Kapağı Enfeksiyonları

Göz Kapağı Enfeksiyonları Nelerdir?

             Gözler üzerinde meydana gelebilen pek çok enfeksiyon türü bulunmaktadır. Kimi durumlarda bu enfeksiyonlar gözlerden göz kapağına bulaşabilmekte, kimi durumlarda ise göz kapağından gözlere bulaşabilmektedir. Özellikle neden olduğu göz kapağı şişmesi ile bilinen iki farklı enfeksiyon bulunmaktadır. Bu göz kapağı enfeksiyonları sadece göz kapağı şişmesi ile değil aynı zamanda geçici veya kalıcı görme kaybı ile de sonuçlanabilmektedir. Oldukça dikkat edilmesi gereken ve en çok rastlanılan enfeksiyonlar; blefarit ve göz kapağı selülitidir.

  Blefarit Enfeksiyonu Nedir?


            Blefarit, göz kapağı enfeksiyonları arasında yer alan en önemli enfeksiyonlardan birisidir. Göz kapaklarının kenarlarında bulunan bölgelerde iltihaplanma ile oluşan blefarit, göz kapağı şişmesi nedenlerinden de birisidir. Tedavi de geç kalınması veya tedavi edilmemesi blefarit enfeksiyonunu kronik bir hale getirmektedir. Özellikle bahar aylarında alerji ile görülen semptomlarda belirtilerinin olması nedeni ile kolay fark edilemeyen blefaritin belirtileri;

 * Gözlerin kızarması ve sulanması,
 * Yağlanan ve yağlı görülen göz kapakları,
 * Gözün yan kısımlarında göz kapağı şişmesi ,
 * Kirpiklerde dökülmeler ve şekil bozuklukları,
 * Göz kapağının etrafını saran deride dökülme,
 * Işığa karşı hassasiyetin artması,

            Tedavisinde çeşitli antibiyotik damlaların kullanıldığı blefaritin oluşturduğu rahatsızlık hissinden kurtulmak için ılık su ile temizlenmiş bezlerin göz üzerinde tutulması oldukça etkili bir yöntem olmaktadır.

 Göz Kapağı Selüliti Nedir?

             Göz kapağı selüliti, gözler etrafında yer alan bölgelere bulaşan bakteriler yüzünden oluşmaktadır. Bu bakteriler zamanla göz kapağına zarar vererek; göz kapağı enfeksiyonları arasında yer alan göz kapağı selüliti'ne neden olur. Tedavi edilmemesi halinde tüm yüze yayılabilen göz kapağı selüliti nedenleri arasında yaralanmalar ve böcek ısırıkları yatmaktadır. Belirtileri arasında;

 * Yüksek ateşlenme,
 * Baş ağrıları ve baş dönmeleri,
 * Bulanık görme ve göz kapağı şişmesi,
 * Gözlerden irin gelmesi veya akıntılar yaşanması,
 * Göz ve çevresinde yanma hissi,

            Tedavisinde sefaleksin, klidamisin, veya augmentini gibi güçlü antibiyotikler kullanılmaktadır. Erken tedavi ve teşhis ile kolay ve hızlı bir sürede enfeksiyon geçebilmekte fakat tedavi edilmemesi veya teşhis ve tedavide geç kalınması kalıcı ya da geçici görme kayıplarına neden olabileceği gibi enfeksiyonun diğer organlara ve bölgelere de yayılmasına neden olabilmektedir.


EmojilerEmojiler