7 Şubat 2017 Salı

Telefona Uzun Süre Bakmanın Göze Zararları

 
telefonunla vakit geçirmenin göze zararları

 

Telefona Uzun Süre Bakmanın Göze Zararları


   Akıllı telefonlar ve tabletler hayatınızı kolaylaştırdığı gibi bazen sizi sağlığınız dan da edebiliyor. Zira son yapılan araştırmalara göre küçük ekranlı cihazlara uzun süre yakın mesafe den bakmak göz bozukluklarını bize odaklıyor. Akıllı telefonların hayatınıza girmesiyle birlikte birçok hastalığın da tetiklendiğini söyleyen  Pr.uzmanlar, akıllı telefonların göz sağlığı için de çok zararlı olduğunu açıklayabilmişlerdir. Özellikle akıllı telefonlar çocukların göz sağlığını ciddi oran da bozmakta olup, çocukların eline akıllı telefonlar kesinlikle verilmemelidir...


   Hayatınız için  önemli organlar dan olan göz, teknolojik cihazların etkisiyle hasar alıyor. Özellikle  miyop hastalığı akıllı telefonlara sahip olan kişilerin sık yakalandığı göz hastalıklarının başın da gelmektedir.    Akıllı telefonların ekranına çok yakında bakmak gözlere zarar verir. Çünkü okuma mesafesi için akıllı telefonlara 40-50 santimetreden bakılıyor. Okuma mesafesinin bu derece yakında olması miyopi hastalığının ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde çok etkili olur.


   Akıllı telefonlar çocuklarımızın gözlerini bozmakla kalmıyor, aynı zaman da derslerin de de düşüş yaşamalarına sebep oluyor. Çünkü çocuklarımızın büyük bir çoğunluğu da akıllı telefonlar ile oyun oynuyor. Bu nedenle çocukların hem sağlığı hemde gelişimi için akıllı telefonlardan uzak gerekebilir.


   Yakın mesafe den kitap okumak bile, bilgisayar ya da televizyon ekranına bakmak ile akıllı telefon ekranına bakmanın yarattığı etki hemen hemen aynı.  Akıllı telefon ekranlarının ufak olması sonucun da kullanıcıların cihaza daha yakın dan bakma ihtiyacı duyduğunu söyleyen Rosenfield, telefonu 40 cm uzaklıktan tutmanın ideal olduğunu dile getiriyor. Aynı zaman da telefonla uğraşırken kısa molalar vermek ve bu molalar da uzak bir noktaya bakarak gözleri dinlendirmek de Rosenfield’in tavsiyeleri arasın da yer alıyor...


   Ayrıca araştırmalara göre tabletler ve diğer okuma cihazları, miyop insanlar da bir açı dan yarar sağlayabilir gibi. İnsanları kitap, gazete ve dergileri, eskiden büyüteçle okumaya yönelten bu göz problemleri ile mücadele etmede tabletlerin zoom özelliği artık devreye girmiş durum da. Dolayısıyla miyop insanlar bu cihazları daha rahatlıkla kullana biliyorken araştırmacılar çocukların bu göz rahatsızlığına erken yaşta yakalanmasının önüne geçilebilmesi için ailelere telefon ve tablet kullanımın da sınırlamalar getirmelerini öneriyor. Diğer bir deyişle “Televizyona/bilgisayara yakından bakma” uyarısı artık günümüz ailelerinde “Telefona yakından bakma, gözün bozulur” uyarısına dönüşmek üzere.!

Hepinize sağlıklı Yaşamlar Dilerim :) Sağlıcakla Kalın..

1 yorum

telefona bakarken ne kadar sürede bir gözlerimi dinlendirmeliyim. 2 saatte bir dinlendirsem olur mu.


EmojilerEmojiler