10 Şubat 2017 Cuma

Gözlere ve Göz Kapağına Zarar Veren Şeyler Nelerdir?


gözlere zarar veren maddeler

Gözlere Zarar Veren Şeyler Nelerdir?


   Gözleriniz kuşkusuz hayatınızdaki en gerekli organlarımız dan birisidir.Gözlerinizin en gerekli organ olması nedeniyle onlara en iyi düzeyde bakım yapmanız vede gözlerinize zarar veren aktiviteleri ve hususları öğrenmeniz gerekecek.


   Sizlere faydalı olacak bu yazı da gözlerinize en çok nelerin zararı dokunabilir bununla ilgili olan kısacık bir yazı yazmak istedim.


   Her şeyden önce gözlere zarar verecek aktiviteler ne olursa olsun onlar dan vazgeçmeniz gerecektir. Özellikle ellerinizi çok temiz tutmalısınız, sürekli olmak şartıyla gözlerinizi ovalamak veya kaşımak elleriniz de oluşan mikropların gözlerinize değmesine sebebiyet verir, ellerinizin gözle teması sırasında gözlerinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.


   Başka bir göze zarar veren neden ise bilinçsiz bir biçimde kullanılan Kortizon'un damlalarıdır. Uzman Dr. muayenesinde kullanılmayan kortizon damlaları gözlerinize zarar verebilir.Bunlarla birlikte hijyenik olmayan havuzlar veya ortak kullanılan yüz havluları gibi etmenler'de gözümüze zarar verebilen etmenler arasında olabilir.

Şampuanlar Göze Zarar Verir mi?

   Gözleriniz daha önceki paragrafımızda belirlediğimiz gibi vücudunuzun en önemli ve en hassas organlarındandır. Hassas olması sebebiyle bakteriler veya kimyasallara karşın korumak gerekebilir.Fakat gözlerinizin hassaslığı bireylere göre de değişebilmektedir.Genellikle çocuklar da acı hissi nedeniyle çok fazla reaksiyon gösterebildiklerinden ötürü bebek ve çocuk şampuanlarına göz yakıcı kimyasal ilave edilmez.

Bir çok araştırmacıya göre Hassas olan bireylerde duşdan sonra gözlerin kızarması, kullanılan şampuana bağlı olarak gözlere zarar vermediği belirtilmiştir.

   Aynı sindirim kanalının son bölümündeki çıkış deliği (anüs) , vajina ve burun gibi alanlarda da kızarıklık vb. gibi oluşmalar şampuanların oralara gitmesi sonucunda rahatsızlık verebileceği fakat zarar veremeyeceği belirtilmiştir. Siz yine de dikkatli olmalısınız. Her ne kadar zararlı olmadığı söylense de sonuç olarak kimyasal ürünler içerebilmektedir.. Ancak bunlar söylenmiş olsa bile bu bilgiler araştırmalar sonucunda ortaya çıktığı için henüz netlik kazanmamıştır..

Gözümüze şampuan kaçtığı zaman ne yapmalıyız ?

    Bir çoğumuzun duş sırasında gözümüze şampuan kaçabilir. Bu tür durumlar sonucunda gözümüzde yanma hissi oluşur. Böyle bir durumla karşılaştığımızda gözümüzü bolca temiz suyla yıkamanız gerekir.Eğer ki gözümüze şampuan kaçıyorsa gözümüzü kapatarak şampuan kulllanmalıyız.


   Şampuan dışında sabunlarda da aynı şey söz konusudur,fakat sabunlarda gözlerde yakıcı etkisi şampuandan daha fazladır. Araştırmalarda göze yanma etkisi versede zarar vermiyeceği söylenmektedir.Şampuanlardaki gibi göze sabun kaçması durumunda da bolca su ile yıkamak gerekir.


Göz Sağlığımız İçin Ne Yapmalıyız?


    En önemli organlarımızdan biri gözlerimizdir. İç dünyamız da dış dünyayı birbirine bağlayan bir köprüdür. Bunun sayesin de bir çok olayı keşfederiz. Kavramları öğrenmemize yardımcı olurlar. Gözlerimizin sağlığı da oldukça önemlidir. Bütün organlarımız önemlidir fakat gözün yeri başkadır. Hayatla ilgili bütün bilgiler gözün aracılığıyla şekillenmektedir.


   Göz problemleri belirli belirtiler gösterebilir. Göz de kızarıklık olabilir, kuruluk, sulanma, göz de kararmalar olabilir. Bazı hareketler göz rahatsızlıklarına sebep olabilirler. Aşırı yakın mesafeler de bilgisayar monitörüne bakmak, çok yakın mesafeden kitap okumak, göz de problemlere sebep olabilirler. Üstelik boynunuzu eğerek bir şeyle ilgilenmek de gözümüzü yoracaktır.


   Göz sağlığınızı korumak için belli aralıklarla göz doktorlarına başvurmak gerekebilir. Sorun olsada olmasada gözlerinizi muayene ettirmeniz gerekmektedir. Atıyorum Bebeğiniz dünyaya geldiğin de bir yaşına geldiğin de yapacağınız ilk adım gözlerini muayene ettirmek olmalıdır. Üstelik şeker hastalığınız var ise ya da sporcu iseniz göz mutlaka yaptırmanız gerekmektedir. Göz dibi muayenesini yaptırmalısınız. Özellikle Makyaj yapanlar; göz de kullandıkları kozmetik ürünlere dikkat etmelidirler. Başka bireylerin malzemelerini kesinlikle kullanmamalısınız, göz nezlesi sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çalışma odanız da beyaz değil de, sarı renk ışıklandırmalar kullanabilirsiniz. Güneşin ışınları gözlerimize zarar verebilirler. Güneş gözlüğünüzü ne olursa olsun yanınızdan ayırmamanız gerekir. Özellikle de renkli gözlü iseniz güneş gözlüğü ile birlikte yaşamaya alışmalısınız. Ağlayan birisini gördüğünüz de dayanamayıp o kişinin göz yaşını sildiniz; Eğer bu kişi de bir göz problemi var ise bu size de geçmiş olabilir. Bu konuda dikkatli olmanızı Tavsiye Ederiz...


Hepinize Sağlıklı Günler Dilerim :)


EmojilerEmojiler