6 Şubat 2017 Pazartesi

Göz Sağlığımızı Nasıl Koruyabiliriz?


 
göz sağlığını koruma yolları

Göz Sağlığımızı Nasıl Koruyabiliriz?


 Gözlerinizin sağlığını koruya bilmek için alabileceğiniz bazı önlemler vardır elbette. Aşağıda verdiğimiz uyarıları dikkate alarak gözlerinizin korunmasını sağlayabilirsiniz...

Göz Sağlığımızı Korumak İçin;

 Gözlerimize ellerimizi sürmemeliyiz. ( Kesinlikle ! )


 Elleriniz çevre de ki eşyalara temas ettiğin den dolayı çoğunlukla temiz olmayabilir. Bu nedenle de gözlerinizi  kaşımak vs. için gözlerinizi ovuşturmamalısınız. ( Kesinlikle ) Gerekirse temiz bir mendil ile gözlerinize dıştan dokunabilirsiniz....

 Havuzlar da bulunan klordan uzak durun. ( Kesinlikle ! )


Havuzlara girerken özellikle ve özelikle gözünüzü klordan ve mikroplar dan korumak için yüzücü gözlüklerinizi takmak oldukça etkili ve akıllıca bir davranış olacaktır.

Gözünüzü Sık Sık Kırpın ! ( Mutlaka ! )


Göz yaşı bezlerin den salgılanan sıvımız gözümüzün içinin nemli kalmasını sağlar. Televizyon seyrederken veyahut kitap okurken, gözümüzü daha az kırparız değil mi ? Bu da gözümüzün içinin kurumasına, ve göz de batışmalara neden olacaktır. Bu nedenle de bu tür durumlar da gözünüzü belirli aralıklarla kırpmaya çalışmalısınıız...


Yüzünüzü yıkamak gözün nemlenmesi için faydalı olacaktır..

 Gözlerinizi güneşten koruyun.


Güneş ışınları göz de katarakt ve sarı nokta hastalığı oluşumun da direkt etkilidir. Göze gelen yoğun güneş ışınları foto oksidatif stres denilen bir tahribatla göz merceğinizin ve en keskin, görme den sorumlu, gözün arkasın da ki görme merkezi; sarı noktanın yapısını bozup görmeyi direkt kötü yönde etkileyecektir...

 Güneş Gözlüğü Kullanın


Güneş gözlüğü kullanmak güneşin zararlı ışıkların dan gözünüzü korur. Zararlı güneş ışınları gözün korneasına zarar verebilir. Bu nedenle de kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmak gerekecektir. Güneşli günler de gözlerinizi kıstığınız için göz çevreniz de kırışıklıklar oluşacaktır. Gözlük kullanmak kırışıklık oluşmasını da engelleyecektir.


Sadece ve sadece güneşli günler de değil, gözlerinizin kamaştığı her karlı günde de gözlük kullanmak gerekir.!

 Güneş Gözlüğü Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?


Normalde karanlık ortamlar da göz bebekleriniz büyür ve böylece daha çok ışık göz bebekleriniz den içeri girer. Ama % 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsanız karanlık bir ortam oluşacağın dan göz bebekleriniz genişleyecektir.! Koruyuculuk oranı düşük olan bu camlar dan geçen UV ışınları gözünüze zarar verecektir. Bu nedenle de alacağınız gözlükler kesinlikle %100 UV koruma sertifikalı olmalı ve kaliteli cam taşımalıdır. Bunun yanında da numarasız normal güneş gözlüklerinin camları astigmatlı veya istenmeyen göz numaraları içermemelidir. ( Kesinlikle ! )


Uzun Süre Ekrana Bakmayın ! ( %100 )


Tv ve bilgisayar ekranlarına en fazla 50 dk bakılmalıdır. Her 50 dakikada 10 dakika ara vermek gözleri dinlendirir. Televizyonu yakından izlemek de gözler için zararlıdır.

Dengeli Beslenin ! ( Mutlaka ! )


Göz sağlığı için genel olarak dengeli beslenmeliyiz. A vitamini gözler için faydalıdır. Havuç gibi sebzeler tüketmek gözler için yararlı olacaktır.

 Karanlıkta Tv İzlemeyiniz ! ! !


Karanlık ortamlar da parlak olan bir monitöre bakmak göz uyumunu bozduğu için çok zararlı olacaktır. Televizyon yada PC ekranının parlaklığı odamızın aydınlığıyla eşit olacak şekilde mutlaka ayarlanmalıdır.

Floresan Lamba Kullanın ! ! !


Floresan lambaların yaydığı beyaz ışık ofis ortamında gözlerin daha az yorulmasını sağlar. İş yerlerinde sarı ışık yayan lambalar kullanmamalıyız.

 Yüzerken Gözlük Kullanın ! ! !


Yüzerken gözlük kullanmak hem yüzmeyi kolaylaştırır hem de suda bulunabilecek mikroplardan gözümüzü korur. Özellikle toplu kullanıma açık havuzlarda çeşitli bakteriler bulunabilir.

Odanızı Nemlendirin ! ! !


 Odanızda kalorifer gibi havadaki nemi azaltan ısıtıcıların bulunması göz kurumasına neden olur. Eğer kalorifer peteğinin üzerine nemi bir bez asarsak hava bira nemlenecektir.

Başka birisinin kullandığı makyaj malzemelerini kullanmayınız. ! ! ! !
Neredeyse tüm göz yaralanmaları önlenebilir.

Göz sağlığının temelinde düzenli olarak muayene vardır. Çünkü çoğu kez göz hastalıkları son aşamaya geldiğinde hastalar tarafından fark edilir, bu tür hastalıkların bir uyarı işareti yoktur. Ancak bazı sorunlar da beklemediğiniz bir anda oluşarak sizin için tehlike oluşturur.

Göz Sağlımızı Korumak İçin Sizlere Vereceğimiz Tavsiyeler


    * Fırından çıkmış buharı üzerinde yemeklere yakından bakmayınız, buhar göze ısı yoluyla zarar verebirken ayrıca yanığa da sebep olabilir.
    * Başkası için reçete edilen damlaları kullanmayınız.
    * Başka birisinin kullandığı makyaj malzemelerini kullanmayınız.
    * Fiş ve patlama riski olan bir şişeyi açacağınız zaman kendinize ve çevrenizdekilerin yüzünden farklı bir yöne çevirerek ve mümkünse bir havluyla etrafına sararak açmaya özen gösteriniz..
    * Uzun süre bilgisayar monitörüne bakmak zorunda kaldığınız zamanlarda; gözleri sık sık kırpınız, vücut, kafa ve gözlerin konumlarını sık sık değiştiriniz.
   
Eğer göz yaralanmasına maruz kalırsanız, ani ağrı, görme kaybı, ışık çakmaları, aniden ortaya çıkan ya da artan sinek uçuşmaları ve görmede değişiklikler olması durumunda vakit kaybetmeden göz hastalıkları uzmanınıza başvurunuz.


* Tenis, basketbol, futbol gibi birçok sporda göz yaralanması riski oluşur.

Sporla alakalı göz yaralanmalarının önemli bir morbidite; körlük veya iş gücü kaybı sebeplerinden birisidir. Genellikle çocuklar ve boya topu, basketbol veya buz hokeyi sporu gibi çoğu sporlarla ilgilen bireyler yüksek tehdit altındadırlar. Spor dalları bu gibi yaralanma tehditlerine göre yüksek risk, orta risk ve, düşük risk olarak adlandırılabilir. Göz ile ilgili travmanın büyüklüğü, göze gelen maddenin şekli, hızı ve sertliğiyle orantılıdır. Hekimimiz dikkatli bir öykü ve fiziki muayeneyle yaralanmaların ciddiyeti hakkın da düşünce sahibi olabilir. Bu kapsam da spor hekimleri yaralanmalara ilk müdahaleyi yapabilmeli, nasıl tür yaralanmaları göz Pr.Dktr. Uzmanlarına yönlendirmesi gerektiğini ve hangi tür yaralanmalar da oyuna devam etmeme kararı alması gerektiğini bilmelidirler. Spor ile ilişkili olarak göz enfeksiyonlarının ve darbelerinin en önemli özelliği %90 ’ ı nın önlenebilir nitelikte olabilmesidir. Koruyucu olan gözlüklerin kullanımı ve alınacak kolay önlemler oyuncuyu ciddi yaralanmalar dan büyük oranda korumaktadır.


* Kimyasal maddeler yardımıyla yapılan bir çok temizlik işlemlerinde, ufak tefek tamirat işlerinde de göz yaralanması riski vardır.

* Göz sağlığının temelin de düzenli göz muayenesi yatar, çünkü çoğu göz hastalığı son dönemine gelmedikçe hastalar tarafın dan fark edilemez, bir uyarı sinyali yoktur. Ancak bazı problemler de beklenmeyen bir anda oluşup hasta olan kişi için tehdit oluşturur..

* Kimyasal ürünlerle yapılan ev temizliği, ufak, tefek tamir işlerin de de göz yaralanması riski vardır. Mümkünse bu tarz işlerle uğraşılırken koruyucu gözlük takmak gerekir.

* Fırın dan çıkmış buharın üzerin den yemeklere yakın dan bakmayınız, çünkü buhar göze ısı yoluyla zarar verebilir,  yani yanığa yol açabilimektedir.

* Başka bir kimse için reçete edilmiş bir damlayı kullanmamanızı öneriyoruz.

* Başka bir kimsenin kullandığı makyaj malzemelerini kullanmamanızı tavsiye ediyoruz .

* Fışlama ve patlama riski olan bir plastik şişeyi açarken kendimizin ve etrafımızdaki kişilerin yüzün den uzağa yönlendirerek ve mümkünatı var ise bir havluyu etrafına sararak açmalıyız.

* Uzun bir süre bilgisayar ekranına bakmak zorun da kaldığımız zamanlar da ise ; gözlerimizi sık sık kırpalım, vücudumuzun, kafamızın ve gözlerimizin açılarını sık sık değiştirelim.


* Fırından çıkmış buharı üzerinde yemeklere yakından bakmayınız, buhar göze ısı yoluyla zarar verebilir, yanığa yol açabilir.

* Kimyasal alanları, spreyleri, yapışkanları, makas, bıçak, çatal, kalem gibi kesici ve delici aletleri yada sıcak yemek ve içecekleri çocuklarımızdan uzak tutalım.

* Eğer ama eğer göz yaralanmasına maruz kalır iseniz şayet, ani ağrılar, görme zayıflaması, ışık çakması, aniden oluşan yada artan sinek uçmaları ve görmede değişiklikler gibi hassasiyetlerin olması durumun da vakit kaybetmeden göz Rahatsızlıkları uzmanınıza başvurmanızı öneririz.. 

Yılda Bir Kez Göz Doktoruna Gidin ! ( Kesin ve Kesin ! )


Gözümüzle ilgili herhangi bir problem yaşamasak da yılda bir kez göz doktoruna gitmek doğru olacaktır. Çoğu göz rahatsızlığı siz henüz farkına varmadan başlamış olmaktadır. Bu ancak bir muayeneden sonra ortaya çıkacaktır.

      Eğer göz yaralanmasına maruz kalırsanız, ani ağrı, görme kaybı, ışık çakmaları, aniden ortaya çıkan ya da artan sinek uçuşmaları ve görmede değişiklikler olması durumunda vakit kaybetmeden göz hastalıkları uzmanınıza başvurunuz.


Hepinize Sağlıklı Günler Dilerim :) :) :)


EmojilerEmojiler