9 Nisan 2017 Pazar

Göz Kapağı Sarkması Ve Nedenleri ?



Göz Kapağı Sarkması Ve Nedenleri

            Gözler yüzümüzde dikkati çeken ilk noktalardan biridir. Göz kapağı sarkması durumunda estetik olarak sorun yarattığı gibi biri çok rahatsızlığın da belirtisi olabilmektedir.

            Gözde yorgunluk, sulanma, bulanık ya da çift görme, görüş alanında daralma, başı geriye doğru kaldırıp göz alanını genişletmeye çabası, göz kapağını parmakla çekerek kaldırma gibi durumlar göz kapağı sarkması  belirtilerindendir. Bu durum beyin ve sinirlere etki eden bir durumdan kaynaklanıyor da olabilir. Bu belirtileri dikkate almak özellikle de yaşı küçük olan kişilerde oluşan vakalara tanı koymakta yarar sağlayacaktır.

            Tedavi edilmemiş ve ilerlemiş göz kapağı sarkması durumunda gözde tembelleşme ve işlev kaybı oluşabileceğinden görme kaybı yaşanabilmektedir. Rahatsızlık veren göz kapağı sarkması sorunu ile aklımıza takılan sorulardan bazıları şöyledir.

 - Diyabet nedeniyle oluşan göz kapağı sarkmasına ne iyi gelir? Eğer göz kapağı sarkma nedeni diyabet ise konusunda uzman bir doktorun görüşünü almanız gerekmektedir. Doktorunuz yapmanız gerekenler konusunda yardımcı olacaktır.


- Yaşlanmadan kaynaklanan göz kapağı sarkmasına ne iyi gelir? Kişi yaşlandıkça göz kapakları cilt alt dokusunda gevşemeyle sarkma gerçekleşir, kırışıklık ve gözde torbalanmayı da beraberinde getirir. Estetik görünüm bozulmakla beraber göz kapağındaki sarkma görmede problemler yaratır. Bu durum için en sık önerilen çözüm olan göz kapağı estetiği lokal anestezi yapılarak yarım saatlik bir zaman zarfında yapılır. Hasta yatışı gerektirmeyen bir ameliyattır.


- Yorgunluktan kaynaklanan göz kapağı sarkmasına ne iyi gelir? Göz kapağının sarkmasıyla oluşan gözde yorgunluk hissi kişini yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Bu durum gözde ağırlığına sebep olur ve kişide sürekli uyuma isteği, akşam TV izleyememe, kitap okuyamama şikâyetleri gelişir. Yine estetik bir cerrahi müdahale yapılarak sarkmalar düzeltilir ve kişiye yeni bir görünüş kazandırılır. Göz kapağı sorunu giderildiği için sözü edilen bu şikâyetler de yok olur.


- Omurilik yaralanması, sinir hasarı, tümörler ve kanserden kaynaklanan göz kapağı sarkmasına ne iyi gelir? Tedavi gerektiren bu durumlarda ağır kas zaafı nedeniyle göz kapı düşüklüğüne yol açmışsa, doktor muhtemelen belirtileri hafifletici ilaç önerecektir. Bu ilaçlar kas ve sinirlerin daha etkin bir şekilde çalışmasına yardımcı olacaktır. Göz kapağı sarkmasına neden olan durum doğuştan geliyorsa bölgedeki kasların kendini geliştirmesi maalesef mümkün olamamaktadır. Bu yüzden cerrahi bir girişim gerekebilir.

            Cerrahi müdahale sonrası göz fonksiyonlarında ve gözün estetiğinde başarı gerçekleşir ancak bazı hallerde göz kapakları tamamen simetrik olmayabilir. Oluşabilecek böyle bir durumda estetikten çok görme zorluğunun giderilmesi amacına odaklanmak daha iyidir.


EmojilerEmojiler